Nabolandes frygt: Libyen kan blive nyt Somalia

Den Afrikanske Union (AU) frygter, at Libyen vil udvikle sig til et nyt lovløst Somalia

De afrikanske lande sender nu en advarsel til Nato-landene, der forsøger at bombe Libyens leder Muammar Gaddafi væk fra magten: Libyen risikerer at ende som et nyt lovløst Somalia.

Formanden for Den Afrikanske Union (AU) mener, at Vesten i sidste ende bliver nødt til at acceptere AU's våbenhvileplan for Libyen, da Natos bombekampagne ikke har været i stand til at vælte Libyens leder, Muammar Gaddafi.

AU-formanden Jean Ping siger i et interview med Reuters, at dødvandet i kampene risikerer at splitte Libyen i to og føre til en konflikt i stil med den, der udspiller sig i Somalia.

Somalia har ingen effektiv regering har haft siden 1991.

- De troede, at bombekampagnen ville vare 15 dage. Men dødvandet er der allerede. Der er ingen anden vej frem end AU's plan. De vil godkende den, siger Ping.

AU's køreplan opfordrer til et øjeblikkeligt stop for kamphandlingerne, der kan bane vej for en overgangsperiode. Planen nævner imidlertid ikke noget om Gaddafis fremtid.

- Der er risiko for, at landet bliver delt mellem Cyrenaica og Tripolitania, siger Ping.

Han henviser til den tidligere kolonimagt Italiens navne for Libyens østlige kystregion, som oprørerne kontrollerer, og til regionen rundt om hovedstaden Tripoli.

Ping siger videre, at der er risiko for en "somaliasering" af landet, der er klanbaseret. Det vil ifølge Ping være farligt ikke bare for Libyen, men også for nabolandene.

De libyske oprørere har afvist AU's plan og kræver, at Gaddafi øjeblikkeligt træder tilbage.