Lillelund: Forhandling med Taleban er godt

Kontakten med Taleban, som USA nu bekræfter, er et skridt på vejen til fred, vurderer forsvarsministeren

Det er positivt og et skridt på vejen til varig fred i Afghanistan, at amerikanerne har kontakt med Taleban med henblik på fredsforhandlinger.

Sådan lyder forsvarsminister Gitte Lillelund Bechs (V) reaktion på, at USA's forsvarsminister, Robert Gates, bekræfter, at USA har indledt kontakter med islamistiske bevægelse.

- Det er en del af en reintegrations- og forsoningsproces i Afghanistan. Det er nok det, der skal til for at skabe varig fred i Afghanistan, siger Gitte Lillelund Bech.

Ifølge forsvarsministeren gør kontakterne hverken fra eller til i forhold til, hvornår de danske tropper kan forlade landet - her er køreplanen uanset hvad, at afghanerne fra udgangen af 2014 selv skal stå for sikkerheden.

- Det her gør ikke, at vi kan komme hurtigere ud. Reintegration og forsoning er et skridt på vejen, og det er positivt, at vi er der allerede nu, siger hun.

Den danske regering ved ikke, hvem konkret amerikanerne har kontakt med.

- Men vi har været klar over, at de ville forsøge at tage kontakt, siger Lillelund.

Det er selvsagt et kildent spørgsmål at forhandle med fjenderne i Taleban. Men så længe det er Talebans moderate kræfter, man taler med, så er det formålstjenligt, mener hun.

- Vi har hele tiden været åbne overfor at forhandle med Taleban, siger hun og fortsætter:

- Hvis de afstår fra terror og respekterer den afghanske forfatning, så er det ok. Og amerikanerne har samme kriterium.

- Taleban dækker over meget, men jeg er sikker på, at den del, som amerikanerne forhandler med, de respekterer det. Det er mere moderate kræfter, siger hun.

Gitte Lillelund Bech var i den forløbne uge i Afghanistan. Og hun ser Talebans forhandlingsvilje som tegn på, at bevægelsen ser nederlaget i øjnene.

- Dele af Taleban er interesserede i forsoning. Meldingen fra ISAF (den internationale Afghanistan-styrke, red.) er, at Taleban kan se, at slaget er tabt, og at de ikke kan vinde hele Afghanistan tilbage, siger hun.