Vildfarne bomber er tilbage i jagerfly

Danske jagerfly kan igen bruge den bombetype, der blev taget ud af brug efter at have misset mål i Libyen.

De danske F-16 piloter har fået bombetype tilbage. Foto: Joachim Adrian
De danske F-16 piloter har fået bombetype tilbage. Foto: Joachim Adrian

De danske F-16 piloter har fået endnu et våben i kampen for at beskytte Libyens civilbefolkning mod overgreb fra landets leder, Muammar Gaddafi.

Den bombetype, der den 6. juni blev taget ud af brug, efter at tre bomber havde misset deres mål, er nemlig kommet tilbage i de danske kampfly.

Det fortæller Michael Langberg, presseofficer i Flyvertaktisk Kommando.

Testet bomber
- Vi har ikke fundet nogen fejl på bomberne, og derfor tager vi dem i brug igen, siger han og forsætter:

- Vi har testet dem ved at smide et antal bomber i ørkenen, så vi var sikre på, at der ikke skete noget, hvis de ramte ved siden af. Og det forløb helt planmæssigt.

Det har ikke været muligt at undersøge de tre bomber, der fejlede den 6. juni, eftersom man ikke ved præcis, hvor de har ramt.

I stedet er der altså gennemført et antal prøvekast med bombetypen under kontrollerede forhold, hvor alle bomberne fungerede korrekt.

Travle døgn
Flyvertaktisk Kommando vurderer, at bomberne den 6. juni faldt i åbent land, og at der ikke var nogen utilsigtede skadevirkninger.

De danske piloter har haft travlt i løbet af det seneste døgn, hvor de har gennemført fire missioner i flere områder mellem Yafran og Surt. Målene for missionerne var ammunitionsdepoter, raketkastere og militære køretøjer.

Der blev i alt kastet 10 præcisionsbomber, og dermed har de danske fly smidt mere end 500 bomber over det uroplagede land.

Danmark har i alt seks F-16-fly og 110 mand udstationeret på Sigonella-basen i Sicilien, hvor missionen har hjemme.