Gaddafi beordrede massevoldtægter

Mens udenrigsminister, Lene Espersen, taler om gennembrud i Libyen, vurderer FN, at 15.000 er blevet dræbt siden februar

Den Internationale Straffedomstol rejser nu alvorlige anklager mod Muammar Gaddafi. (Foto: AP)
Den Internationale Straffedomstol rejser nu alvorlige anklager mod Muammar Gaddafi. (Foto: AP)

Krigen i Libyen har siden februar kostet op mod 15.000 mennesker livet.

Det vurderer Cherif Bassiouni, der har stået i spidsen for FN's Menneskerettighedsråds mission til hovedstaden Tripoli og de oprørskontrollerede områder i det østlige Libyen.

Tallene dækker over tab på både oprørernes side og blandt den libyske leder, Muammar Gaddafis, styrker.

Læs også: Clinton: Gaddafis folk drøfter magtskifte

Ifølge Cherif Bassiouni er der fundet beviser for, at Gaddafis soldater har begået krigsforbrydelser, herunder angreb på civile, hjælpearbejdere og medicinsk personale.

I disse angreb er der anvendt både fly, kampvogne, artilleri, Grad-raketter og snigskytter.

Viagra brugt til massevoldtægt
Chefanklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), Luis Moreno Ocampo, er ligeledes i færd med at forberede en sag mod Gaddafi. Han har bedt domstolen om lov til at rejse sigtelser om forbrydelser mod menneskeheden.

Senest er der kommet anklager frem om, at det libyske styre har forsynet soldaterne med potensmidler til brug ved massevoldtægter.

Det kan muligvis komme til at indgå i det samlede anklageskrift, oplyser Moreno Ocampo ifølge Deutsche Welle.

- Voldtægt er et nyt aspekt af undertrykkelse, siger han ifølge Ritzau.

Men det er ikke kun Gaddafi, der står bag krænkelser af folkeretten. FN's menneskerettighedsråd har endvidere fundet beviser for, at oprørsbevægelsen står bag krigsforbrydelser.

Libyens regering har afvist rådets anklager og beskylder oprørerne for 'nedslagtning og kannibalisme'.

Udenrigsministre er optimistiske

Samtidig med de alvorlige anklager mod Muammar Gaddafi har den Internationale Kontaktgruppe i Libyen holdt møde i Abu Dhabi.

Her udtrykte udenrigsministrene i dag optimisme omkring krigen i Libyen.

- Vi tror på, at vi står foran et gennembrud. Derfor er det også vigtigt, at vi fortsætter med at planlægge for tiden efter Gaddafi, siger Lene Espersen til Ritzau.

Dermed følger Lene Espersen op på lignende kommentarer fra en lang række andre udenrigsministre på Libyen-mødet i Abu Dhabi.

- Gaddafis dage er talte. Vi samarbejder med vores internationale partnere gennem FN med planlægningen af det uundgåelige: Et post-Gaddafi Libyen, siger USA's udenrigsminister, Hillary Clinton ifølge nyhedsbureauet AFP.

Også Nato har opfordret FN til at forberede sig på en særdeles aktiv rolle i Libyen, hvis Gaddafi på et tidspunkt fjernes fra magten. Eventuelt i form af en fredsbevarende styrke.

- Hvis der kommer en våbenhvile, så må vi nok forvente, at der vil være behov for en form for FN-tilstedeværelse i en overgangsperiode, siger Lene Espersen.

Milliardstøtte til oprørerne
Mens optimismen fortsat mangler at materialisere sig på landjorden i Libyen i form af Gaddafis afgang, så bød mødet i Abu Dhabi på anden hjælp til oprørerne i Libyen.

Flere måneders løfter om økonomisk støtte blev på mødet i Abu Dhabi afløst af konkrete milliardindbetalinger til en nyoprettet finansieringsmekanisme.

Golfstaterne Kuwait og Qatar har allerede indbetalt omkring 1,5 milliarder kroner, mens Italien og Frankrig på mødet lovede at omdirigere henholdsvis 3 og 2,2 milliarder kroner i indefrosne midler fra Gaddafi-regimet til oprørerne.

Men der var ingen nye penge fra Danmark.

- Vi bidrager allerede meget til Libyen gennem vores militære indsats, så vi har ikke planer om de store bidrag, siger Lene Espersen til Ritzau.

Oprørerne i Libyen oplyste på mødet, at de har brug for over 15 milliarder kroner over de næste fire måneder til at udbetale lønninger og sikre forsyninger af fødevarer.