Medie: Iran forsyner Taleban med avancerede våben

Våbene gør de internationale styrkers arbejde i Afghanistan farligere

Fornylig hævdede en rapport fra den amerikanske kongres, at Iran i det skjulte hjælper al-Qaida.

Nu avslører britiske BBC at flere beviser peger i retning af, at Iran tilsvarende forsyner Taleban med avancerede våben, skriver norske 'Dagbladet.'

Våbenleverancerne bryder afgørende med de internationale konventioner, som Iran er underlagt - og gør de internationale NATO styrkers arbejde i Afghanistan langt farligere.

Slår alarm
I februar fandt man kraftige raketter hos Taleban-soldater, og efterforskningen viste at antændingsmekanismen stammer fra Iran.

Hvilket fik det britiske parlamentsmedlem Alistair Burt til at udtale til BBC: - 'Iran ved nøjagtig, hvad de gør. I det ene øjeblik hævder de at de ønsker at komme tilbage til det internationale samfund - mens de samtidig gør det modsatte af, hvad det internationale samfund har pålagt dem.'

BBC skriver uddybende, at Talebans kamp mod NATO's styrker i Afghanistan fortløbende bliver mere avanceret - her ti år efter invasionen i 2001.

Alene indenfor de seneste 15 måneder er stadig flere NATO-soldater således blevet dræbt af avancerede skarpskytte geværer.

De britiske tropper har ikke alene slået alarm internt i Storbritannien - men også advaret FN, der skal overvåge at de sanktioner som Iran er idømt nu også overholdes.

Men lederen af den FN-komite der skal overvåge Iran indrømmer, at de ikke har et overblik over Irans våbenleverancer til oprørsgrupper som al-Qaida og Taleban: - Det står dog klart for os, at der er en øget tendens til at Iran bryder sanktionerne og fortsætter med at bevæbne forskellige ikke-statslige organisationer, siger Salome Zourabichvili til BBC.