Fogh: USA-drab på Bin Laden var en succes

Natos generalsekretær har ikke noget at udsætte på USA's fremgangsmåde ved drabet på al-Qaeda-lederen

Anders Fogh Rasmussen synes det er i orden, at USA ikke spurgte Pakistan om tilladelse, før de angreb Osama bin Laden i landet. (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen synes det er i orden, at USA ikke spurgte Pakistan om tilladelse, før de angreb Osama bin Laden i landet. (Foto: AP)

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, blåstempler USA's aktion mod al-Qaeda-lederen Osama bin Laden, der mandag blev dræbt af amerikanske specialstyrker i den pakistanske by Abbottabad.

Der har ellers været sat spørgsmålstegn ved, om USA havde ret til at udføre aktionen uden at underrette de pakistanske myndigheder, og om USA bevidst dræbte bin Laden i stedet for at tage ham til fange.

Retfærdigheden indhentede ham
Men det er ikke noget, som tilsyneladende får Natochefen til at ligge søvnløs om natten.

- Jeg er ikke juridisk ekspert. Men jeg tror, at jeg taler på vegne af et stort flertal af klodens befolkning, når jeg udtrykker tilfredshed med, at retfærdigheden indhentede ham, efter at han har været ansvarlig for drabene på tusindvis af civile, siger Fogh på et pressemøde i Bruxelles.

- Jeg håber, at denne meget succesfulde operation vil være med til at underminere en af verdens farligste terroristnetværk, fortsætter han.

Behov for stærkere samarbejde
Den danske Natochef tilføjer, at Natos operation i Afghanistan langt fra er færdig trods drabet på Osama bin Laden. Også strategien med en gradvis overdragelse af sikkerhedsansvaret til de afghanske myndigheder fortsætter uændret.

- Nato og vores partnere vil fortsætte missionen med at sikre, at Afghanistan aldrig igen bliver et sikkert skjulested for terrorister, siger Fogh.

Fogh understreger samtidig, at der er behov for et fortsat stærkere samarbejde med Pakistan, som i flere år kan have huset al-Qaeda-lederen.

- Vi har opfordret de pakistanske myndigheder til at optrappe kampen mod terrorister og ekstremister, især i grænseregionen mellem Pakistan og Afghanistan, siger Fogh.