Reaktor-helte får mere stråling

Det japanske sundhedsministerium mere end fordobler grænsen for, hvor meget stråling deres medarbejdere må få

Myndighederne i evakueringsområdet bruger masker og tætsluttende dragter. Tættere på katastrofen hjælper de intet. (Foto: Kim Kyung Hoon/Reuters)
Myndighederne i evakueringsområdet bruger masker og tætsluttende dragter. Tættere på katastrofen hjælper de intet. (Foto: Kim Kyung Hoon/Reuters)

Mens en sidste lille gruppe modige reaktorarbejdere kæmper for at undgå en total nedsmeltning på Fukushima, så hæver det japanske sundhedsministerium nu grænsen for, hvor meget stråling de må få.

Normalt går grænsen ved en dosis på 100 millisievert. Men i denne uge er den blevet hævet til 250, skriver New York Times.

Det er fem gange så meget som EU og USA normalt tillader. Også under ulykker.

Se kort: De ti værste atomkatastrofer

Alligevel er der ifølge den danske stats institut for strålebeskyttelse ikke tale om, at japanerne spiller hasard med arbejdernes helbred, når de sender dem ind i det strålingstunge område.

- Det handler om at forhindre en katastrofal situation. Det er den afvejning, man må gøre. Hvis der ikke der var nogen, der udførte det her arbejde, ville der ske væsentligt større skader, siger institutchef Mette Øhlenschlæger til ekstrabladet.dk.

Brandsår på huden
Så længe de ikke får mere end 250 millisievert burde de også være sikre. Der skal over dobbelt så meget stråling til, før de får akutte skader.

Det kan være opkastning, pludselig og voldsom træthed, dårlig balance, diarré og brandsår.

Læs også: Nu flygter journalisterne

Alligevel er det ikke ufarligt. På længere sigt giver den radioaktive stråling en uforudsigelig, men statistisk set forhøjet risiko for kræft, når man går ind i et område som det om Fukushima.

- Man skal gøre sig sine overvejelser. Og det har de formodentlig også gjort sig. Man skal være informatet om risikoen, siger Mette Øhlenschlæger.

Google Map: Få overblik over katastrofen

<br /><small>Vis <a href="http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&amp;hl=da&amp;msa=0&amp;msid=211740176467501831199.00049e31209ce978c0b03&amp;t=h&amp;ll=41.253032,141.470947&amp;spn=3.617555,9.832764&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Tsunami og jordskælv i Japan</a> på et større kort</small></p>

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.