Massakre udløser nødret i Filippinerne

Filippinernes præsident vil forebygge 'lovløs vold' og indfører undtagelsestilstand efter mindst 35 mennesker er blevet dræbt forud for et guvernørvalg næste år

Antallet af dræbte ved et politisk motiveret angreb i Filippinerne steg tirsdag til 35, efter at politiet havde fundet yderligere 13 lig.

Det får nu landets præsident til at indføre undtagelsestilstand i to af ørigets sydlige, voldsramte provinser.

Præsident Gloria Macapagal Arroyo siger, at hun har indført undtagelsestilstand på ubestemt tid i provinserne Maguindanao og Sultan Kudarat samt i byen Cotabato City for at forebygge lovløs vold.

Bevæbnede mænd bortførte gruppen med de 35 mennesker i Maguindanao mandag, da de skulle til at registrere en kandidat til et valg i maj næste år, hvor der vælges ny guvernør i provinsen.

Ifølge filippinske medier er drabene knyttet til militante gruppers forsøg på at forhindre kandidaten i at gå efter guvernørposten. Guvernøren i provinsen Maguindanao, Andal Ampatuan, er blevet beskyldt for at være involveret i drabene, og militært har direkte beskyldt hans livvagter for at stå bag massakren. Mindst 12 journalister var blandt de dræbte.

- Aldrig før i journalistikkens historie har nyhedsmedierne lidt så stort et tab af liv på en dag, hedder det i en erklæring fra Journalister Uden Grænser, som den amerikanske tv-station CNN citerer.

En af præsident Gloria Arroyos rådgivere kalder det "den mest grusomste massakre på civile" i nyere tid.

Kandidaten, Ibrahim Mangudadatu, havde modtaget trusler og fået at vide, at hvis han selv mødte op for at registrere sig som kandidat ved valget, ville han blive slået ihjel.

Derfor havde han sendt sin kone og sine søstre af sted for at indlevere papirerne i den tro, at "kvinderne ville være beskyttede", forklarer journalist Maria Ressa til CNN.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere