89-årig nazist reddet i sidste øjeblik

John Demjanjuk fik ny, midlertidig opholdstilladelse minutter før, han blev sat på fly til München, hvor han er anklaget for mordene på 29.000 jøder under 2. Verdenskrig

89-årige John Demjanjuk skriger sin frustration ud, mens hans barnebarn Olivia ser til, at fire betjente fra immigrationsmyndighederne bærer ham ud af hans hus i Cleveland i Ohio.(Foto:Jason Miller)
89-årige John Demjanjuk skriger sin frustration ud, mens hans barnebarn Olivia ser til, at fire betjente fra immigrationsmyndighederne bærer ham ud af hans hus i Cleveland i Ohio.(Foto:Jason Miller)

Det kan godt være, at der efterhånden er gået 64 år, siden 2. Verdenskrig sluttede, men derfor kan hammeren godt falde. Også over en i dag 89 år gammel kørestolsbruger.

Sådan var holdningen i hvert hos de amerikanske immigrationsmyndigheder, da de kom for at hente John Demjanjuk, der er mistænkt for at have dræbt adskillige personer i den nazi-koncentrationslejr, som han var vagt i under krigen.

John Demjanjuk havde imidlertid ikke lyst til sådan uden videre at lade sig udvise og blive retsforfulgt i München i Tyskland, men det er nu engang begrænset, hvor meget man kan stritte imod, når man sidder i kørestol.

Han kunne derfor blot skrige sin rædsel ud til sit barnebarn Olivia og resten af de forfærdede beboere på villavejen i byen Cleveland, mens fire hærdebrede betjente i bogstaveligste forstand løftede ham ud af hans amerikanske residens.

Reddet af søn
Inden han nåede ombord på flyet, nåede hans søn John Demjanjuk Jr. imidlertid at sætte en stopper for udvisningen ved at køre på tværs af Ohio til byen Cincinatti med papirer, der sikrede en ny, midlertidig opholdstilladelse til den pensionerede mekaniker, som formentlig først kan forsøges fløjet til Tyskland igen, når denne udløber.

Medskyldig i 29.000 drab?
John Demjanjuk er sigtet for at have bidraget til drabet på 29.000 jøder i koncentrationslejren Sobibor.

Den ukrainsk-fødte mand nægter anklagerne og fastholder, at han i virkeligheden kæmpede for den russiske hær og opholdte sig i lejren som krigsfange, efter han blevet taget til fange. Amerikanske efterforskere mener imidlertid, at John Demjanjuk, da han blev fanget, skiftede side og var vagt i adskillige nazi-lejre.

- Hvis vi vil forhindre fremtidige folkemord, må vi retsforfølge de personer, som udfører dem – og det lige indtil deres sidste dag her på jorden, siger den offentlige anklager Jonathan Drimmer, som i flere år har ført sagen mod Demjanjuk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri