Annonce:
Annonce:

Golfkrigen forgiftede danske soldater

Danske soldater blev sandsynligvis udsat for rester af kemisk våben, mener ekspert. Ny rapport fra USA fastslår, at soldater blev forgiftet under Golfkrigen

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

821 danskere blev udsendt til Golfområdet efter krigen i 1991, en del af dem lider i dag af helbredsskader som følge af deltagelsen.

En ny rapport fra USA giver ekspert mistanke om, at også danske soldater, nødhjælpsarbejdere og politifolk blev udsat for rester af kemisk våben.

I 1997 undersøgte overlæge Bernadette Guldager fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Slagelse danske golfkrigsveteraner. Hun kunne dengang konstatere, at en del af de udsendte havde pådraget sig skader koncentreret i tre kategorier: Nervesystemet, mave- og tarmproblemer og endelig hudsygdomme.

- Mave- og tarmproblemer som følge af at soldaterne badede i forurenet vand, drak forurenet vand eller stod for at afbrænde affald, kan meget vel hænge sammen med, at de blev udsat for kemiske og biologiske stoffer. Desuden bevægede soldaterne sig rundt på landjorden i de tidligere krigszoner og på marker, hvor der meget vel kunne være større eller mindre forureninger med kemikalier, siger hun til Ritzau.

I Forsvarets Sundhedstjeneste finder generallæge Erik Darre det mindre sandsynligt, at danske soldater har været udsat for kemisk forgiftning. Danske soldater indgik som fredsbevarende og humanitære styrker, der i modsætning til de amerikanske styrker ikke var udsat for direkte eksponering.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: