Stormagter: Forhandlinger kan skabe fred i Syrien

På sidelinjen af Arktisk Råds møde i Sverige har udenrigsministrene fra USA og Rusland drøftet Syrien

Samtalerne om Syrien mellem USA og Rusland i forbindelse med onsdagens møde i Arktisk Råd er et vigtigt skridt på vejen mod at skabe fred i det borgerkrigshærgede land.

Det siger den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, der var vært for mødet i Kiruna.

USA's udenrigsminister, John Kerry, var fuld af optimisme i sin beskrivelse af de samtaler om Syrien, han havde med sin russiske kollega, Sergej Lavrov.

Kerry siger, at de to stormagter, som har svært ved at enes om Syrien, tror, at det vil lykkes at finde en løsning gennem fredsforhandlinger.

- Vi er begge meget, meget håbefulde med hensyn til, at brikkerne i løbet af kort tid vil falde på plads og give verden et alternativ til den vold og ødelæggelse, som finder sted i Syrien i øjeblikket, siger Kerry.

Lavrov er enig med Kerry i beskrivelsen af samtalerne og siger, at nu gælder det om at få de stridende parter i Syrien til at støtte fredsplanerne.

Carl Bildt udtrykker sig noget mere forsigtigt end sine to kolleger.

- Jeg tror, der er taget et vigtigt skridt. Jeg håber, det bryder en tendens, som i alt for lang tid er gået helt skævt. Men der mangler meget endnu. Rigtig meget, siger Bildt.

Kerry og Lavrov annoncerede i sidste uge planen om en fredskonference, der ventes at finde sted i Geneve i juni.

FN's Generalforsamling fordømte onsdag aften den syriske regerings "eskalering" af krigen i en frem for alt symbolsk resolution, som Rusland modsatte sig.