Afghanske soldater må kæmpe i T-shirt

Ifølge danske soldater er den afghanske hær så dårligt udrustet, at det vil tage mange år, før de er klar. Markante fremskridt det seneste år, siger briter

Afghanske soldater iført T-shirt på vej i kamp på ladet af en spinkel civil lastbil. Det billede har brændt sig ind på nethinden hos flere af de danske soldater i Afghanistan.

I modsætning til politikerne på Christiansborg tror kampsoldaterne i Bravo-kompagniet ikke på, at de danske soldater inden for få år kan afløses af den afghanske hær.

- De er modige soldater, men der er for få af dem, og de er alt for dårligt udrustede, siger en 25-årig oversergent i Bravo-kompagniet.

Soldaterne kalder det utopi at tro, at frontlinjen gradvist kan overlades til afghanerne frem mod, at Danmarks nuværende Afghanistan-strategi udløber i 2012.

Den afghanske hær råder i dag over 65.000 soldater, men sikkerhedssituationen er så alvorlig, at Nato vil have fordoblet hærens størrelse til omkring 134.000 soldater. Det vil tage tid, men der er sket "markante fremskridt" i den afghanske hærs evne til at varetage sikkerheden i Afghanistan i det seneste år, siger den Afghanistan-ansvarlige fra det britiske udenrigsministerium, Matthew Lodge, der i denne uge besøger Danmark.