Truslen kommer fra toppen

En af Al-Qaidas absolutte topmænd Abu Yahya al-Libi truer Danmark i ny video

En af Al-Qaidas absolutte topfolk, Abu Yahya al-Libi, fremsætter personligt trusler på den ny video. Her ses han på en optagelse fra marts 2007. (Foto: AP)
En af Al-Qaidas absolutte topfolk, Abu Yahya al-Libi, fremsætter personligt trusler på den ny video. Her ses han på en optagelse fra marts 2007. (Foto: AP)
Følg Krig & katastrofer

Truslerne mod Danmark i den ny Al-Qaidai-video er placeret på et niveau, der omfatter trioen Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri – og sheik Abu Yahya al-Libi.

De tre udgør Al-Qaidas absolutte inderkreds. Det er Abu Yahya al-Libi, der personligt fremsætter truslerne i den nye video, skriver Ekstra Bladet i morgen lørdag.

Indtil den 10. juli 2005 var al-Libi en relativt ukendt, militant prædikant. Han sad til fange i den amerikanske fangelejr Bagram i Afghanistan. Men den dag stak al-Libi og tre andre fanger af fra amerikanerne.

I de tre år der er gået er al-Libi vokset med lynets hast op igennem Al-Qaidas hierarki. Nu optræder han på linie med bin Laden og Zawahiri i de optagelser, der frigives.

– Han er en kriger. Han er digter. Han er prædikant. Han er debattør. Han er militær leder. Og han er meget karismatisk, ung, en stigende stjerne indenfor Al-Qaida og jeg tror, at han er vokset til at være arving for Osama bin Laden i forhold til at overtage hele den globale jihadistiske bevægelse, siger Jarrett Brachman, tidligere analytiker for CIA til New York Times.

Abu Yahya al-Libi begyndte tidligt. Hans storebror sidder fængslet i Libyen. Selv rejste al-Libi til Afghanistan for at kæmpe mod den sovjetiske besættelse.

Han bruger også navnene Hasan Qaiid og Yunis al-Sahrawi og formodes at skjule sig i området omkring den afghansk-pakistanske grænse.

Chefen for det amerikanske udenrigsministeriums kontraterrorafdeling, Dell L. Dailey kalder Abu Yahya for ’top-strateg’ for Al-Qaida.

Han er leder af den gruppe af libyske krigere, der stadig befinder sig i grænseområdet.

Ekstra Bladet har forelagt oplysningerne om Al-Libi til chefen for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf.

PET-chefen har ikke svaret konkret på spørgsmålet om al-Libi, men blot fastslår, at PET mener, at der er tale om ’en autentisk Al-Qaida video’.

Læs mere i Ekstra Bladet i morgen

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind