Ti gange vildere end orkanen i '99

Orkanen, der i 1999 ramte Danmark, var intet i forhold til tornadoen, der mandag lagde et ødelæggende spor gennem Oklahoma City i USA

I 40 minutter skabte Oklahoma-tornadoen mandag helvede på jord i den lille forstad Moore. (Foto: AP).
I 40 minutter skabte Oklahoma-tornadoen mandag helvede på jord i den lille forstad Moore. (Foto: AP).

Fredag den 3. december 1999 ramte århundredets orkan Danmark.

Alle der oplevede orkanen kan den dag i dag huske præcis, hvad de foretog sig i de timer orkanen rasede hen over store dele af landet.

Mange havde ikke haft en anelse om, hvad ordet orkan betød i vejrudsigterne, og blev overrasket over hvad der skete den dag i december for 13 år siden. De fleste mennesker i den sydlige halvdel af landet blev på en eller anden måde berørt af orkanen, der er den voldsomste i nyere dansk vejrhistorie.

Se også: Oklahoma: Der høres skrig fra ruinerne

I alt ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede 6 mennesker livet, ifølge vejret.tv2.dk.

Oklahoma-tornadoen skabte i 40 minutter helvede på jord. Her ses lærere fra den ødelagte Briarwood-skole bære elever væk. (Foto: AP). Tæt på Interaktiv grafik: Her ramte Oklahoma-tornadoen

Men den danske orkan er intet i forhold til Oklahoma-tornadoen, der indtil videre har kostet 24 mennesker livet, deriblandt 20 børn.

Se tornadoen helt tæt på i videoen herover artiklen

- Hvis vi skal sammenligne med orkanen i 1999, så målte vi der enkelte vindstød op til 180 kilometer i timen. Det er jo markant mindre, men hvis vi så taler vindtryk, så er det det tidobbelte i tornadoen, siger meteorolog Thomas Alsbirk til Ekstra Bladet.

Se også: 91 dræbt af tornado - heraf mindst 20 børn

Dødstallet i Oklahoma er oppe på 24, men mange er stadig savnet herunder en hel skoleklasse. Tornadoen ramte nemlig midt om eftermiddagen mandag ved 15-16-tiden, hvilket ellers er yderst usædvanlig. Det første varsel blev udsendt klokken 15.40 og kun otte minutter senere påbegyndte tornadoen sin dødsrute.

Uforberedt på den katastrofe, der kom ud af himlen, flygtede folk i vild panik og søgte ly i de nærmeste biler og bygninger.

- Det er ekstremt voldsomt i forhold til, hvad vi nogensinde kommer til at opleve i Danmark. Alt, hvad denne tornado møder på sin vej, bliver smadret fuldstændigt. Den virker som en stor blender, siger Thomas Alsbirk.