Annonce:
Annonce:

Politikere overhørte advarsler om mission i Helmand

Britiske officerer ville udskyde Helmand-offensiven i 2006, men danske og britiske soldater gik alligevel ind

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Seks måneder før danske og britiske soldater indledte en offensiv mod Taliban i den uroplagede Helmand-provins i 2006, advarede britiske officerer om, at et forhastet indtog kunne få katastrofale følger.

Det fortæller den britiske professor og krigshistoriker Theo Farrell i et interview med Politiken.

Han er ekspert i krigen i Helmand og det sydlige Afghanistan, og han har snakket med de britiske elitesoldater, der forud for offensiven rejste i området for at indhente informationer. Og deres rapport var ikke til at misforstå, skriver avisen.

- Missionen skulle udskydes. Der var brug for meget mere viden om de indviklede lokale magtforhold og dynamikkerne i Helmand, siger Theo Farrell til avisen.

Den britiske regering fik rapporten, men ignorerede dens anbefalinger. Om den nogensinde kom i danske hænder hos forsvarskommandoen eller daværende forsvarsminister Søren gade (V) er uvist.

Annonce:

- Hvis jeg var dansk, ville jeg gerne vide, om danskerne fik oplysningerne fra det britiske planlægningshold, siger Theo Farrell til Politiken.

Det har ikke tirsdag været muligt for Forsvarskommandoen at be- eller afkræfte, om man har modtaget rapporten. Det har heller ikke lykkedes Politiken at få fat i Søren Gade eller nuværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

- Men hvis det er en viden, som den daværende danske regering har haft, men ikke har delt, er det kritisabelt, siger forsvarsordfører for Socialdemokratiet Bjarne Laustsen til avisen.

Danmark sendte 290 soldater af sted til den indledende offensiv i Helmand, der har kostet 37 danske soldater livet. I alt er 43 danske soldater døde, siden engagementet i Afghanistan blev indledt i 2002.

Politiken skriver ligeledes, at anbefalinger også indeholdte en plan b, hvis man alligevel valgte at gå i krig.

I så fald skulle de danske og britiske soldater ikke spredes for meget, men det råd overhørte man ligeledes, da soldaterne efterhånden blev spredt over et område på størrelse med Jylland for at assistere de afghanske soldater.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: