Hver anden dansker vender Afghanistan-krig ryggen

Ifølge ny Megafonmåling mener halvdelen af danskerne, at krigen i Afghanistan ikke var omkostningerne værd

Selv om skiftende danske regeringer i næsten tolv år har sendt mandskab til Afghanistan, er det ikke lykkes at overbevise danskerne om, at krigen har været en succes.

Det skriver Politiken torsdag.

Således mener halvdelen af de adspurgte i en ny Megafonmåling, at den danske krigsindsats i Afghanistan ikke har været de menneskelige og økonomiske omkostninger værd, mens kun 29 procent mener, at det har været værd at gå i krig.

Ifølge Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, skyldes danskernes skepsis, at landet valgte at sige ja til at gå ind i en af de hårdeste områder i Afghanistan.

- Vi har taget et stort internationalt engagement på os, og det er klart, at det for nogle kan gøre det svært, om det har været prisen værd, siger han til Politiken.

Målingen ærgrer Flemming Vinther, som er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Han mener, at soldaterne har løst deres opgave i Afghanistan.

- Målingen kunne tyde på, at mine medlemmer skal til at forsvare deres indsats til familiemiddage, og det kan godt blive lidt trættende, siger han til Politiken.

Generelt har opbakningen til krigen i Afghanistan været svingende de seneste år.

Så sent som i sidste uge viste en måling for DR, at 45 procent af danskerne mente, det var en rigtig beslutning at sende soldater til Afghanistan, mens 36 procent mente, det var en fejl.

Henrik Ø. Breitenbauch, der er seniorforsker på Center for Militære Studier på Københavns Universitet, mener, at folk kan udtrykke forskellige holdninger, alt efter hvordan de bliver spurgt.

Derfor skal man generelt være forsigtig med at drage for håndfaste konklusioner på baggrund af meningsmålinger, mener seniorforskeren.

- Meningsmålingerne er en afspejling af, hvad politikere og medier har fortalt dem om krigen. Men det er betydningsfuldt, når den seneste måling viser, at så mange mener, prisen for at gå i krig har været for høj, siger han til Politiken.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller