TV: Politi bruger tåregas mod desperate grækere

Græsk politi måtte benytte tåregas mod demonstranter, der havde samlet sig ved parlamentet i Athen for at protestere mod den tillidsafstemning, som den græske regering netop havde overlevet

Grækenland vinder tid på afstemning.

Den græske regering slap godt fra tillidsafstemningen tirsdag. Men sandhedens øjeblik indtræffer først næste uge, når en spareplan kommer til afstemning.

Grækenland rykkede tirsdag en smule længere væk fra den økonomiske afgrundskant, da regeringen vandt en tillidsafstemning i parlamentet. Næste punkt på dagsordenen er afstemningen den 28. juni om regeringens voldsomt kritiserede spareplan.

Trækker premierminister George Papandreou sig også sejrrigt ud af den afstemning, og det forventer de fleste efter resultatet af tillidsafstemningen, så vil belønningen falde omgående i form af et dellån fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

Begge långivere har betinget sig kun at udbetale flere euro, såfremt spareplanerne vedtages.

Lånet på de omkring 12 milliarder euro, der er del af den hjælpepakke på 110 milliarder euro landet fik tilsagn om sidste år, vil sikre, at Grækenland ikke misligholder sine forpligtelser over for de internationale investorer allerede i midten af juli.

Samtidig med afstemningen i parlamentet fortsatte de voldsomme protester på pladsen udenfor.

Politiet brugte tåregas mod demonstranterne, der raser over spareplanerne, som blandt andet vil koste mange offentligt ansatte jobbet og udløse højere skatter.

Og det er netop de græske politikeres største dilemma: For at få fat i guleroden bestående af nye lån, så kræves det, at de svinger pisken over befolkningen i form af besparelser. Men dele af befolkningen foretrækker en statsbankerot frem for besparelser.

- Adskillige grækere lader til at foretrække den løsning frem for flere besparelser, siger BBC's mand i Athen, Gavin Hewitt.

Da resultatet af afstemningen forelå lige efter midnat lokal tid, lød der buh-råb fra de omkring 4000 demonstranter.

En demonstrant siger til BBC, at "politiet behandler os som kriminelle. Før havde jeg min egen forretning, men med det nuværende økonomiske klima er det umuligt at foretage sig noget. Jeg vil blive ved med at demonstrere".

Og mens de fleste ser gælden som det største problem for Grækenland, så advarer IMF om, at også konkurrenceevnen er for sølle i landet.

- Grækenlands situation er yderst vanskelig. Udfordringerne er enorme, siger den fungerende chef for IMF, John Lipsky, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det største problem for den græske økonomi er den dårlige konkurrenceevne og ikke gælden, fortsætter Lipsky, der mener, at indtrædelsen i eurosamarbejdet ikke har gavnet Grækenland.

Ifølge EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, er den helt afgørende dato i den græske "tragedie" afstemningen om spareplanen næste uge.

- Det er sandhedens øjeblik. Grækenland skal vise reel vilje til at gennemføre de ambitiøse sparetiltag og privatiseringer, som Papandreous regering har fremlagt, siger Barroso til BBC.

Efter den afstemning er den 3. juli næste afgørende dato: Her mødes EU's finansministre ekstraordinært for at drøfte frigivelsen af nødlånet.

Den 20. juni blev ministrene i princippet enige om endnu en stor økonomisk nødhjælpspakke, der menes at blive på 100-120 milliarder euro, men også det lån er betinget af, at spareplanerne bliver vedtaget.

Lånet skal sikre, at Grækenland kan overholde sine forpligtelser over fior de internationale kreditorer i 2012 og fremover. De endelige betingelser for hjælpepakken ventes først at blive fastlagt i løbet af en måneds tid.

/ritzau/