Etårig på flugt fra rædsler

Ofre: 7.000 børn har mistet livet i den syriske borgerkrig, hvor en million nu er flygtet

Etårige Rasha bor sammen med sin mor i en overfyldt bygning, der ikke er egnet til beboelse. Hun oplever en stigende mangel på vand og føde. (Foto: Jonathan Hyams/Red Barnet)
Etårige Rasha bor sammen med sin mor i en overfyldt bygning, der ikke er egnet til beboelse. Hun oplever en stigende mangel på vand og føde. (Foto: Jonathan Hyams/Red Barnet)

Mens verdens mest magtfulde mænd diskuterer sanktioner, markerede fredagen dagen, hvor barn nummer en million er flygtet fra rædslerne i Syrien.

En af dem er Maya og hendes etårige datter Rasha.

- Vi boede i forstaden til en storby. Dem, der er blevet tilbage, lever et liv i frygt. Hver eneste dag regner de med, at det bliver deres sidste, og at granaterne vil lande på dem. De er altid bange, siger Rashas mor Maya, der har talt med en udsendt fra organisationen Red Barnet i Libanon.

Hun opholder sig sammen med sin datter i en ufærdig bygning tæt ved den syriske grænse, hvor de bliver forsynet med medicin af Red Barnet. Hun beskriver forholdende, som hun boede under i Syrien, som rædselsvækkende.

- Mad og vand er ekstremt kostbart. Hele vores område var under angreb. Ingen kunne komme hverken ind eller ud. Det var ikke tilladt at tage mad med ind. Folk lever under angreb. De er sultne og bliver beskudt. Og mens mængden af føde svandt ind, blev vi nødt til at bruge tør mad, som var lagret - så som ris, bønner og mel. Der er ingen grøntsager overhovedet. Efterhånden løb vi også tør for lagret mad, siger Maya.Etårige Rasha er syg efter at have levet under forholdende i Syrien. Formentligt, fordi hun har fået for lidt føde. (Foto: Jonathan Hyams/Red Barnet)
Etårige Rasha er syg efter at have levet under forholdende i Syrien. Formentligt, fordi hun har fået for lidt føde. (Foto: Jonathan Hyams/Red Barnet)


Efterretningstjenester kulegraver
Det regnede onsdag i en forstad til den syriske hovedstad Damascus - med bomber.

Snesevis af uskyldige blev dræbt eller såret i granatangrebet, der mistænkes for at være et kemisk angreb. I forstaden måtte beboere, for hvem vand er luksus og mad ikke eksisterende, tage sig af de døde, som blev samlet og overdækket med hvide klæder og isterninger, så ligene ikke gik i forrådnelse. De overlevende nægtes adgang til medicin.

Mistanke om kemiske angreb har med al hastværk igangsat diplomatiske overvejelse i USA og hos FN. Den amerikanske udenrigsminister John Kerry understregede fredag morgen, at man endnu ikke har set beviser på, at der er tale om angreb med kemiske våben, mens præsident Barack Obama tordnede, at amerikanske efterretningstjenester nu vil kulegrave påstanden om giftgasser mod civile - og børn.En syrisk pige modtager behandling efter angreb på forstæder i Damascus onsdag. To oppositionsgrupper hævder, at der var tale om et ’gift-angreb’, der dræbte snesevis af mennesker. (Foto: AP/Shaam News Network)
En syrisk pige modtager behandling efter angreb på forstæder i Damascus onsdag. To oppositionsgrupper hævder, at der var tale om et ’gift-angreb’, der dræbte snesevis af mennesker. (Foto: AP/Shaam News Network)


Mit barn er sygt
I Syrien kæmpede Maya en desperat overlevelseskamp under konstante voldstrusler og luftangreb, mens indbyggere og forsyninger langsomt forsvandt.

- Da vi flygtede var der ingen mad tilbage. Alle butikker og alle hjem var plyndret i søgen efter føde, siger hun.

Men selv om Maya og hendes etårige datter er sluppet væk fra rædslerne i Syrien, har konsekvenser både manifesteret sig psykisk og fysisk i den lille familie.

- Mit barn er sygt nu. Jeg tror, det er fordi, hun ikke spiser ordentligt, og på grund af den sult, som hun oplevede i Syrien, siger Maya.

Men de er kun en dråbe i et hav af antallet af syriske flygtninge, som nu er oppe på 1,7 millioner mennesker. Et tal, der er blevet tidoblet på blot et år.

Ifølge Unicef er børnene, der ankommer til flygtningelejrene, ofte dybt traumatiserede. Over 3500 af dem er kommet til nabolandene Jordan, Libanon eller Irak uden forældre. Mange af dem ved ikke, hvor deres familier er.Et ungt offer for angreb på Ghouta onsdag, der mistænkes for at være kemiske. (Foto: AP/Shaam News Network)
Et ungt offer for angreb på Ghouta onsdag, der mistænkes for at være kemiske. (Foto: AP/Shaam News Network)


Menneskelig ondskab
Generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jakobsen, mener, at folk glemmer, at godt halvdelen af de flygtede fra Syrien er børn. Hun har selv været i i flygtningelejre i blandt andet Jordan, hvor hun har talt med flygtninge.

- Jeg har været der tre gange, og skal snart af sted igen. Og de historier, som både børn og voksne fortæller mig, jeg har aldrig hørt noget ligene. Jeg har været på Tahiti efter jordskælv, jeg har set børn dø af sult i Afrikas horn, men jeg har aldrig oplevet noget som det her. Det er menneskelig ondskab, der er så grusom, at man tror, det er løgn, siger Mimi Jakobsen til Ekstra Bladet.

- Jeg har hørt om babyer, der er blevet skåret i småstykker foran deres forældre. Børn, der bliver tortureret i ugevis. Det har jeg aldrig hørt om før. Jeg har også hørt om tre søskende, der blev skudt. Den ene overlevede, fordi hun holdt sin baby i armen, og skuddet ramte babyen. Hun mistede babyen og sin arm, siger hun.

Mange af disse forhold blev bekræftet af Amnesty, FN og Human Rights Watch i rapporten 'Untold Atrocities' fra 2012.

- Vi bliver nødt til at gøre noget nu. Om ti år vil vi se tilbage på det og sige, hvorfor i alverden gjorde vi ikke noget?, siger Mimi Jakobsen.Ifølge Unicef er børnene, der ankommer til flygtningelejrene, ofte dybt traumatiserede. Over 3500 af dem er kommet til nabolandene Jordan, Libanon eller Irak uden forældre. Mange af dem ved ikke, hvor deres familier er. (Foto: AP)
Ifølge Unicef er børnene, der ankommer til flygtningelejrene, ofte dybt traumatiserede. Over 3500 af dem er kommet til nabolandene Jordan, Libanon eller Irak uden forældre. Mange af dem ved ikke, hvor deres familier er. (Foto: AP)
Obama om giftgas i Syrien: Vi er meget bekymrede