Civile bruges som missilskjold

Syrien: Den syriske hær flytter militært udstyr ind blandt civile af frygt for et amerikansk angreb

Scud-missiler, som den syriske hær blandt andet får leveret fra Nordkorea, bliver i øjeblikket, sammen med andet militært udstyr, fragtet til områder med civile. (Arkivfoto/AP)
Scud-missiler, som den syriske hær blandt andet får leveret fra Nordkorea, bliver i øjeblikket, sammen med andet militært udstyr, fragtet til områder med civile. (Arkivfoto/AP)

Dusinvis af 11 meter lange SCUD-misiler, raketudstyr, artilleri og andet militært isenkram bliver sammen med dele af den syriske præsident Bashar al-Assads tropper, flyttet fra åbenlyst militære mål for et eventuelt militært angreb på Syrien, til områder, der bebos af civile.

Thorning: Vi har ingen planer om dansk militær i Syrien

Det siger civile, der af frygt for repressalier forlanger anonymitet, samt repræsentanter fra oprørsgruppen Den Syriske Nationale Koalition til nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Amer al-Qalamouni, der er aktivist og befinder sig tæt ved en af Assads militærbaser Qalamoun-området i Libanon, siger, at basen er ved at være tømt for udstyr.

- De fleste af de militære personer ser ud til at være forsvundet, siger han over telefon til Reuters.

En kvinde fra et andet område fortalte, at soldater er flyttet ind i en skole ved siden af hendes hus.

Her ødelægger oprørere den forladte base i Qalamoun:

http://www.youtube.com/watch?v=0d1MphM2CNY

Sådan kan Syrien blive angrebet

Udtryk for desperation
Brugen af mennesker som missilskjold er ifølge major hos Forsvarsakademiet, Lars Cramer-Larsen, et udtryk for desperation.

- Uanset hvad hans retorik er, så er Assad militært set temmelig presset. Han bruger generelt medierne til at sige 'bare kom vi er klar' og så videre. Det er noget, han har anvendt ekstensivt igennem hele konflikten. Udtrykket omkring desperation, er, at han konkret flytter sine kampenheder, så som artilleri og kampvogne, tæt på civilbefolkningen i håbet om at det kan fraholde en koalition, bestående af USA med allierede, i at angribe af hensyn til frygten for at det kan medføre civile tab, siger Lars Cramer-Larsen til Ekstra Bladet.

Civile skjold kan åbne for en række muligheder for Assad, hvis USA vælger at kaste bomber i landet.

For det første kan Assad vælge at besvare bomberne med nye angreb, men han kan også vælge at bruge bombeangreb, der rammer civile, som et argument for, at Syrien er offer for amerikansk aggression.

- Formålet er at påvirke modstanderen, som i dette tilfælde er USA, og på den måde forsøge at forhindre dem i at angribe. Men han kan også bruge civile tab som et argument – se her, Vesten slår vores borgere ihjel, siger Lars Cramer-Larsen, der tilføjer, at samme metoder, som fx at stille våben ind på skoler, blev brugt i Libyen-krigen.

Så modbydelig er giftgassen sarin

Officiel tilladelse
Et civilt vidne har ifølge AP forklaret, at to elitesoldater fra Assads Republikanske Garde brød ind i et tomt hus, som han ejer. Her viste de ham et officielt dokument, der angav, at de havde tilladelse til at bruge huset, fordi Syrien er i krig.

- Det syriske regime ved, at der er 30-40 potentielle bombemål, og man har haft rigelig tid til at forberede sig på det, siger Hisham Jaber, der er pensioneret general i den libanesiske hær og direktør for Mellemøstligt Center for Studier og Politisk Forskning i Beirut.

- Halvdelen af dem – hvis ikke flere – er blevet evakueret, flyttet ellers camoufleret. Dette er den naturlige ting at gøre, siger han.Her ses en bygning i hovedstaden Damaskus, dermandag blev ramt af et misil. Mere end 100.000 syrere er blevet dræbt i løbet af borgerkrigen. (Foto: AP)
Her ses en bygning i hovedstaden Damaskus, dermandag blev ramt af et misil. Mere end 100.000 syrere er blevet dræbt i løbet af borgerkrigen. (Foto: AP)


Grov overtrædelse
Selv om Assad kan bruge drab på civile som et argument, får han dog svært ved at forklare militært udstyr på en skole.

- Det er grov overtrædelse af alle internationale normer for, hvordan man opfører sig, og noget, der vil blive set på, når skylden skal placeres en dag, siger Lars Cramer-Larsen.

- Han vil nok have svært ved at argumentere for, hvorfor han stiller dem op af skoler, siger han.

På Forsvarsakademiet spekulerer man dog i, at hvis USA laver et kort og overvældende luftangreb, så er det slet ikke militært udstyr, som man vil gå efter.

- Vi spekulerer meget i, hvilke mål der er interessante. Hvis man tager udgangspunkt i, at der er tale om et angreb på et par få dage, så bomber man ikke kampvogne. Så går man efter mål med større betydning, som eksempelvis kommandocentraler og kontrolcentraler, der står for kommunikation, siger Lars Cramer-Larsen.

Blodigt morads venter i Syrien

Senat giver grønt lys
En amerikanske embedsmand bekræfter ligeledes, at man har observeret tegn på, at den syriske hær har taget skridt til at beskytte militært udstyr.

Denne tendens kommer formentligt til at fortsætte i de kommende dage, efter det amerikanske senats udenrigsudvalg i Washington onsdag aften stemte ja til en resolution, der giver grønt lys for et amerikansk angreb på Syrien.

Det næste skridt er at få endnu et ja fra begge kamre i Kongressen.

Dette ventes at ske i løbet af næste uge.

TV: Obama får 90 dage til krig i Syrien