93-årig Auschwitz-vagt tiltalt

Fortiden indhenter nu den 93-årige Hans Lipschis

93-årige Hans Lipschis bliver nu officielt tiltalt for at have været medvirkende til drab under 2. verdenskrig. (Foto: AP)
93-årige Hans Lipschis bliver nu officielt tiltalt for at have været medvirkende til drab under 2. verdenskrig. (Foto: AP)

Tilbage i maj blev den 93-årige tidligere Auschwitz-vagt Hans Lipschis anholdt i Tyskland, og nu bliver han tiltalt for medvirken til drab, skriver Deutsche Welle.

Retten i Stuttgart offentliggjorde torsdag, at de anklager ham for, at have været medvirkende til drab i perioden 1941 til 1943.

Det anslås, at der ankom 12 fangetog i den periode, hvor Lipschis arbejdede i koncentrationslejren. Omkring 10.000 af dem, blev umiddelbart efter ankomsten bedømt til at være for svage til at arbjde og derfor sendt direkte i gaskamrene.

Søren Kam har de sidste 68 år levet som en fri mand. Han har stiftet familie, og han har set sine børn stifte familie, men han kan stadig ikke vende tilbage til sit fødeland.  (Foto: Andreas Gerber/POLFOTO). Plus Her bor Danmarks mest eftersøgte nazi-forbryder

Det er disse forbrydelser, som retten i Stuttgart mener, at Hans Lipschis har været med til at begå.

Det er endnu ikke offentligt kendt, hvordan den 93-årige forholder sig til tiltalen, men han har tidligere sagt til tyske medier, at han slet ikke var vagt.

- Jeg var kok. Jeg var hele tiden kok. Jeg var kok for vagterne, har han sagt til Die Welt.

Se også: Auschwitz-vagt anholdt: Jeg var bare kok

Det tror hverken de tyske anklagere, eller den jødiske nazijæger Efraim Zuroff dog på.

Zuroff er hvert år med til at udgive en liste over de mest eftersøgte naziforbrydere.

På den liste er Lipschis nummer fire.

Den jødiske organisation Simon Wiesenthal Centret udgiver hvert år en liste over de mest eftersøgte nazi-forbrydere. Nummer syv på listen er danskfødte Søren Kam. (Grafik: Søren Larsen Pedersen) Samfund Verdens mest eftersøgte nazi-forbrydere

Lipschis, som bor i Aalen i Baden-Württemberg, er født i Litauen, men fik tysk statsborgerskab under krigen.

Han flyttede til Chicago, USA, i 1956, hvor han fik ansættelse på en guitarfabrik. Han blev deporteret til Tyskland i 1983.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen