Soldaterformand: Vigtigt med anerkendelse af skader

Det betyder rigtig meget for psykisk skadede soldater, at de nu får ret i, at de har fået en arbejdsskade

Det er ikke kun pengene, men i høj grad også anerkendelsen af, at man har fået en arbejdsskade, som betyder noget for krigsveteraner med psykiske problemer.

Det siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), efter at partierne bag forsvarsforliget har afsat 450-500 millioner kroner til erstatning til soldater, der først sent har fået PTSD som en konsekvens af at have været udsendt.

- Der har ikke været nogen tvivl i vores sind om, at soldaterne skulle have deres erstatning, så det er rigtig godt, at det bliver ændret.

- En ting er, at de får nogle penge, men det betyder rigtig, rigtig meget for soldaterne, at de nu får anerkendt, at de har pådraget sig skaden i Danmarks tjeneste, siger Flemming Vinther.

Se også: Psykisk sårede veteraner får halv milliard i erstatning

Tidligere har soldaterne inden for seks måneder efter hjemsendelsen skulle dokumentere posttraumatisk stresslidelse, PTSD, for at få erstatning.

Men flere soldater har først opdaget symptomerne på et senere tidspunkt og har derfor fået afslag på erstatning. En lægefaglig undersøgelse har dog efterfølgende dokumenteret, at der er "kraftige indikationer" på, at man kan få forsinket PTSD.

Ifølge Flemming Vinther har HKKF kontakt til mere end 50 veteraner, som har sager, der skal genåbnes.

- De er generelt glade for, at problemet nu er løst. Veteranerne lavede sidste år en demonstration på Slotspladsen foran Christiansborg, og det har været med til at speede processen op.

- Jeg tager hatten af for, at folk, der er så syge, formåede at gå ind i kampen og sætte ansigter og skæbner på problemet. Det blev lige pludselig meget synligt for alle, at det er mennesker og ikke personnumre og sagsakter, det handler om, siger Flemming Vinther.

Han har ingen problemer med, at pengene til erstatningerne skal findes inden for forsvarets eksisterende budget.

- Det er et godt gammelt princip, at det er arbejdsgiveren, som betaler erstatningen for arbejdsskader.

- Det er en udfordring, når man i forvejen skal finde besparelser for 2,7 milliarder kroner. Men det er et engangsbeløb, så det er ikke sådan, at forsvaret årligt skal finde 100-200 millioner kroner af det årlige budget. Det, synes jeg, er fint nok, siger Flemming Vinter.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere