Rusland øver bombeangreb på lande i Østersøen

Rusland simulerer angreb på Sverige, Polen og de baltiske lande for at markere nærværelse, siger flychef

Russiske fly har i slutningen af oktober gennemført offensive flyøvelser med bombefly i den sydlige del af Østersøen.

Den 28. oktober om morgenen opdagede Sverige fem russiske fly, heriblandt to bombefly, som gennemførte angrebsøvelser mod Polen, de baltiske lande og Sverige.

- Jeg tror, at formålet var at øve strategiske bombeflyvninger, at gennemføre forskellige typer af angreb, og det er ikke umuligt, at de også ville markere russisk nærværelse i den sydlige Østersø, siger den flyvetaktiske chef i det svenske luftvåben, Anders Persson, til Sveriges Radio.

I påsken gennemførte Rusland en lignede øvelse i nærheden af svensk territorium.

Det skabte stor debat om det svenske forsvarsberedskab, fordi ingen svenske fly blev sendt på vingerne for at følge de russiske fly. Nato vågnede imidlertid op og sendte to danske F-16-fly, der var stationeret i Litauen, i luften.

Det gentog sig ikke den 28. oktober. Sverige sendte to Jas-fly på vingerne, da de russiske fly nærmede sig nord for Gotland.

- Den her gang valgte vi at påbegynde incidentjagten og markere nærværelse, siger Persson.

På et spørgsmål fra Sveriges Radio om, hvorvidt der kan være tale om forberedelse til et russisk angreb på Sverige, svarer han afvisende:

- Jeg tror, det er en øvelse for at vise, at de kan gennemføre denne her type virksomhed.

Den svenske forsvarsminister, Karin Enström, tager det roligt.

- Man skal huske, at man har ret til at øve sig i internationalt luftrum. Der er ikke sket nogen krænkelse, siger hun til Svenska Dagbladet.

Hun bemærker, at russerne i et stykke tid har haft øget aktivitet i Østersøen, men at hun var orienteret om den seneste øvelse af den russiske forsvarsminister.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere