10.000 meldes dræbt i tyfonramt provins

Skibe er kastet op på landjorden, huse er smadret og tusindvis af mennesker er dræbt - mange er blevet hjemløse efter supertyfonens hærgen

Skibe er ikke længere for anker i vandet, men på landjorden i byen Tacloban efter, at tyfonen rasede. (Foto: AP)
Skibe er ikke længere for anker i vandet, men på landjorden i byen Tacloban efter, at tyfonen rasede. (Foto: AP)

Er du i det ramte område skriv til os på 1224@eb.dk

danskerStore skibe, der lå for anker i vandet , blev kastet op på landjorden.

Huse og butikker er blevet knust. I gaderne ligger døde børn og voksne.

Det er kaotiske scener, der udspiller sig i kølvandet på supertyfonen Haiyan, der har forladt Filippinerne.

Myndighederne forsøger at danne sig overblik over skaderne og over antallet af dræbte iog savnede.

Cirka 10.000 mennesker er omkommet i den tyfonramte provins Leyte, der ligger i det centrale Filippinerne, lyder det foreløbige officielle skøn over dødstallet i det katastroferamte område, fortæller den regionale politichef Elmer Soria.

Se også: Supertyfon forvandler kirke til lighus

- Vi havde et møde i går aftes med guvernøren og de andre embedsmænd. Guvernøren sagde, at baseret på deres estimater, så er 10.000 døde, siger politichefen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I byen Tacloban beretter vidner om hundevis af kroppe, der ligger stablet i gaderne, hvor vandet fra havet fór igennem.

- Fra helikopter kan man se omfattende ødelæggelser. Fra kysten og en kilometer ind i land er der ingen hele bygninger tilbage. Det var som en tsunami, siger indenrigsminister Manual Roxas, som har været i Tacloban siden tyfonen rasede.

I Samar-provinsen har yderligere 300 mennesker mistet livet, og 2000 savnes stadig, lyder det fra de lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Supertyfonen Haiyan bragede natten til fredag dansk tid ind over land i det østlige Filippinerne med vindstød på omkring 315 kilometer i timen.

Stormen har siden draget hærgende hen over det sydøstasiatiske ørige og sendt et meget stort antal mennesker på flugt. 4,3 millioner mennesker menes ifølge den filippinske regering at være berørt at naturkatastrofen.

- Tusindvis af hjem er ødelagt, veje er ufremkommelige, og folk har brug for mad, vand, husly og elektricitet, siger Valerie Amos, FN's humanitære chef, ifølge AFP.

- I takt med at man når frem til flere områder, forventer vi at få et mere detaljeret billede af destruktionens omfang, tilføjer hun.

Der er akut brug for nødhjælp i Filippinerne, og den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), har fundet 10 millioner kroner, der skal gå til ofrene for tyfonen.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har natten til søndag dansk tid også annonceret, at de vil hjælpe Filippinerne, rapporterer AFP.

Haiyan har nu sat kursen mod Vietnam, hvor myndighederne har påbegyndt masseevakueringer i de områder, som trues af det voldsomme vejrsystem.

1 af 4 Myndighederne melder at fra kysten ved Tacloban og en kilometer ind i landet, står der ingen hele bygniger tilbage. (AP)
2 af 4 
3 af 4 
4 af 4 Skibe er ikke længere for anker i vandet, men på landjorden i byen Tacloban efter, at tyfonen rasede. (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere