Filippinske børn risikerer kolera, malaria og diarré

Situationen forværres i Filippinerne. Risiko for smittesygdomme øges. Red Barnet overvejer nødhjælp fra skibe

Eftervirkningerne af tyfonen Haiyan betyder, at der nu er risiko for udbrud af smittesygdomme. Red Barnet anslår, at 3,9 millioner børn er påvirket af tyfonen. Og mange trues nu af vandbårne smittesygdomme, som kolera, malaria og diarré.

- Vi ved af erfaring fra tidligere voldsomme naturkatastrofer, at smittesygdomme hurtigt bliver endnu en trussel for de i forvejen hårdt ramte ofre, siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet.

- I kølvandet på katastrofens umiddelbare hærgen følger ødelagte sanitære forhold, lig i gaderne og mangel på rent drikkevand, og det fører potentielt dødelige smittesygdomme med sig, siger vicegeneralsekretæren i en pressemeddelelse.

Det er manglen på hygiejne og rent drikkevand, der forværrer situationen time for time. Og at mange hospitaler skønnes ødelagt, samt at adgangen til lægehjælp er meget begrænset, gør det ikke bedre.

Red Barnet har pakket et fragtfly med hygiejnesæt, vanddunke og vandrensningstabletter til 20.000 mennesker. Det venter på tilladelse til at flyve til lufthavnen i Filippinernes femtestørste by Cebu.

Og så snart det lykkes at få flyet frem, skal forsyningerne distribueres videre ud i landet.

- Infrastrukturen i de hårdt ramte områder er i store træk ødelagt, og derfor er det ekstremt vanskeligt at få nødhjælpen frem, siger Red Barnets nødhjælpskoordinator, Tue Jakobsen, der kom til Filippinernes hovedstad Manila mandag.

Red Barnet planlægger at sende yderligere fly med nødhjælp til Cebu i løbet af ugen, ligesom det indgår i overvejelserne at distribuere nødhjælp via skibe.

Organisationen har ligeledes etableret nødhjælpsbaser i Tacloban og Ormac - begge byer ligger på øen Leyte, som er meget hårdt ramt af tyfonen. Red Barnet har siden 1981 arbejdet i Filippinerne.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere