Dræbt i Syrien: Her ender sporet

Den 17-årige dansker, der meldes dræbt i Syrien, lignede enhver anden dansk teenager og viste ingen tegn på radikalisering. Men to gange forlod han gymnasieuddannelsen, hvor han vantrivedes

Den 17-årig F's studiekort fra Rødkilde Gymnasium i Vejle blev vist frem på syrisk tv, da han blev meldt dræbt i oprørskampen.
Den 17-årig F's studiekort fra Rødkilde Gymnasium i Vejle blev vist frem på syrisk tv, da han blev meldt dræbt i oprørskampen.

Den 17-årige dansker F, der meldes dræbt i den syriske borgerkrig, gav sidste undervisningsmæssige livstegn fra sig i sommer.

Han forlod Rødkilde Gymnasium i Vejle midt i 1. g. i december sidste år for at fortsætte på byens andet gymnasium, Rosborg Gymnasium. Her holdt han skoleåret ud, og blev derefter optaget på Fredericia Gymnasium, hvor sporet ender.

Men her fik man aldrig livstegn fra ham.

- Skoleåret gik i gang 13. august, men vi så aldrig skyggen af ham. Jeg skrev og ringede forgæves til ham nogle gange og sendte til sidst et brev 21. august. Her skrev jeg, at jeg betragtede ham som udmeldt, hvis ikke vi hørte andet. Det reagerede han aldrig på. Med det, vi nu erfarer, er der måske en god forklaring, nemlig at han på mange måder var et helt andet sted, siger rektor for Fredericia Gymnasium, Poul Erik Madsen til Ekstra Bladet.

Enspænder i mistrivsel
Tidligere i dag beskrev rektoren på Rødkilde Gymnaisum i Vejle, Hans Erik Duschek-Hansen over for Ekstra Bladet den 17-årige som lidt af en enspænder, der holdt sig meget for sig selv, og som tydeligvis mistrivedes på gymnasiet. Men uden at det vakte nogen mistanke om, at han var ved at blive radikaliseret.

Se også: Dræbt i Syrien: Sær men ikke radikal
Samme billede har man af ham på Rosborg Gymnasium i Vejle, som han flyttede over til ved årsskiftet.

- Det er meget tragisk det hele. Dels at han er blevet dræbt, dels at unge mænd i Danmark kan drives så langt ud. Jeg kan ikke mindes noget lignende her på skolen. Vi har mange studerende med indvandrerbaggrund, men de er ikke anderledes end de danske, og vi har aldrig oplevet, at nogen er blevet radikaliserede og har vovet sig ud i noget rabiat, siger rektor Mads Peter Villadsen.

Gik klædt som alle andre
Også her oplevede man F som en socialt indelukket person, men ellers stak han ikke ud fra gennemsnittet.

- Han talte flydende dansk og gik klædt som andre på hans alder. Det eneste, der sprang i øjnene var en markant skægvækst på et tidspunkt.

Se også: Syrien-blog: To mænd fra Danmark dræbt
- Vi havde ikke indtrykket af, at han var tilknyttet noget radikalt miljø overhovedet. På et tidspunkt havde hans klasse et tema i samfundsfag om demokrati. Her deltog han med akkurat samme engagement og samme tilgang til det som hans klassekammerater. Alt i alt er det meget overraskende for os, at han har været involveret i noget så drastisk og nu har betalt med livet, siger Mads Peder Villadsen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere