Rafael så far blive dræbt af supertyfon

Børn måtte kæmpe sig gennem vandmasserne for at overleve suptertyfonen Hayin

10-årige Rafael forsøgte at trække sin far ud af familiens hus, efter en væg væltede ned over ham. (Foto: Red Barnet)
10-årige Rafael forsøgte at trække sin far ud af familiens hus, efter en væg væltede ned over ham. (Foto: Red Barnet)

10-årige Rafaels far klamrede sig til håbet om, at familiens hus kunne overleve supertyfonen Haiyan, der fredag massakrerede store dele af Filippinerne til ukendelighed. Mens hans syv søskende tog med moderen til nærmeste evakueringscenter, blev Rafael i huset sammen med sin far.

Men det varede ikke længe, før Haiyans vindstød på op mod 350 kilometer i timen skyllede massive mængder af vand ind i familiens hus, og Rafaels far indså, at de måtte forlade huset hurtigst muligt.

Her kan du støtte indsamlingen til tyfonens ofre hos Børnefonden, Dansk Røde Kors,Red Barnet og Unicef.

- Min far blev ramt af en kollapset væg på vej ud af huset. Der var blod overalt. Jeg forsøgte at vække ham, men han bevægede sig ikke længere. Vandet steg endnu højere op, og jeg ville løfte min far ud, men så blev jeg bange for, at vi begge skulle dø, forklarer 10-årige Rafael til Lynette Lim fra organisationen Red Barnet.

Hun har gennemført et interview med en række af de katastroferamte filippinere, blandt andet Rafael og hans familie. Interviewet er blevet oversat til engelsk og efterfølgende udleveret til Ekstra Bladet.

- Jeg blev bange og begyndte at græde, siger Rafael.

Syle i mit ansigt
Rafael siger, at det er et mirakel, han overlevede supertyfonen. Han forlod huset midt i voldsomme oversvømmelser, hvor han svømmede rundt indtil han blev så træt, at han ikke kunne mere.

- Når jeg blev træt, klamrede jeg mig til træer. Bagefter begyndte jeg at svømme igen. Mens jeg svømmede, føltes regnen som syle i mit ansigt. Jeg var så nervøs for min mor og mine søskende, og jeg tænkte, at de alle sammen var døde, siger Rafael, der til sidst dejsede om af træthed på en flydende træstump.

- Det må være et mirakel, for da jeg vågnede igen, var jeg i en anden landsby, og her så jeg nogle af mine venner, siger han.

Herefter satte han kursen mod evakueringscentret, hvor han fandt han sin mor. Og som det første forklarede han, at far var død. Begge græd meget.

(Foto: AP) Vagthund Sådan fortæller du dine børn om katastrofer

- Min far var meget beskyttende og generøs. Selv om vi er fattige sørgede han altid for at tage noget med hjem til os efter arbejde. Og når han lavede kaffe delte han altid den ene halvdel med mig, forklarer Rafael.

Resten af Rafaels familie overlevede, og de bor i øjeblikket alle sammen i en varevogn ude foran evakueringscentret, fordi lugten indenfor er for voldsom.

- Vi er blevet syge, alle mine søskende hoster hele tiden, fordi det er så koldt, og vi har ikke noget tørt tøj. Vi har ingenting, siger Rafael.

Rafael har to søskende, der kun er nogle få år, og de kan ikke få rent vand. De er nødt til at drikke vand fra en brønd, som ikke er renset.

Smadrede lufthavn
Præsidenten erklærede mandag national katastrofedag på Filippinerne, hvor op mod ti millioner mennesker i øjeblikket er direkte berørt af supertyfonens konsekvenser.

- Jeg er midt i Manila lige nu. Hvis jeg går ud på gaden lige nu og spørger den første filippiner, om han kan mærke Haiyan, vil han sige ja. Enten fordi de kunne mærke tyfonen i Manilla, eller også fordi de har slægtninge i syd på, siger Tue Jakobsen fra Red Barnet, som ankom til det katastroferamte land mandag, til Ekstra Bladet.

Og netop syd for Manila har Haiyan ramt den filippinske befolkning hårdest. Selv om man har oprettet evakueringscentre med nødhjælp, så er mange filippinske børn blevet skræmt fra vid og sans af supertyfonens voldsomme styrke.

Se også: Sådan kan du hjælpe tyfon-ofrene

I det hårdest ramte område Tacloban har supertyfonen smadret alle tilkørselsveje samt lufthavnen, og det er derfor næsten umuligt at komme frem med nødhjælp til folket, som i høj grad mangler rent drikkevand.

- Tyfonen har haft en katastrofal effekt på de områder, men nu er vi endelig ved at komme igennem. Særligt i området Tacloban, som mange efterhånden kender, har det ikke været muligt at komme frem. Og som dagene skrider frem, bliver det mere og mere kritisk, siger Tue Jakobsen.

- Mine kolleger har været dernede, og de fortæller forfærdelig ting om folk, der simpelthen er blevet ramt af flyvende ting, og børn som måtte svømme for deres liv, siger han.

Ramt af mangotræ
12-årige Jane, som bor ved kysten i det hærgede område, var i første omgang gået i sikkerhed på en lokal folkeskole sammen med sin familie. Da tyfonen først ramte, gik det hele virkelig stærkt, forklarer hun. De befandt sig på første sal, da et mangotræ pludselig fløj ind i bygningens første sal.

- Jeg var så bange, fordi min fætter blev ramt af mangotræet. Alle flygtede op til anden sal for at komme væk fra oversvømmelserne. Vinden ruskede i bygningen og vinduerne, og vi satte os ved et bord. Pludselig blev taget flået af, forklarer Jane.

12-årige Jane gemte sig i en tromle, inden hun måtte svømme væk for at overleve. (Foto: Red Barnet)
12-årige Jane gemte sig i en tromle, inden hun måtte svømme væk for at overleve. (Foto: Red Barnet)

Janes far stoppede hende og hendes søskende ind i en tromle på anden sal i håb om, at det ville beskytte hende.

- Vi græd og vi græd, fordi det var så koldt, og fordi vi ikke ville være inde i tromlen. Men vi var bare derinde. Min far forsøgte at dække os til, men det ville vi ikke. Vi sad bare og græd, forklarer Jane.

Her blev de siddende, indtil vandmasserne tvang dem ud af Folkeskolen. I dag er der intet tilbage af hverken Folkeskolen eller deres hjem.

Vold og plyndringer
Antallet af døde formodes at være mellem 2000 og 2500 mennesker, men særligt i området Tacloban er der mange landsbyer, hvor man endnu ikke har været i kontakt med befolkningen. Samtidig er omkring 600.000 mennesker drevet på flugt.

- Fremgangsmåden nu er meget enkel. Vi skal have hjælpen frem. Vores nødhjælpsfly ankommer i morgen, og den skal transporteres ud til de områder, som er hårdest ramt. Vi har også et hold, som skal af sted i aften, siger Tue Jakobsen, der trods dag i Danmark befinder sig på Filippinerne, hvor aftenen nærmer sig.

Se også: TV: Grædende filippinsk klimakommisær går i sultestrejke

Mens flere hundredetusinde kæmper for overlevelse, hærges de ødelagte områder i øjeblikket af plyndringer af apoteker, hospitaler, brændstof og madvarer, og flere lokale medier skriver, at man oplever et stigende antal overfald.

Dog er plyndringerne i løbet af mandag taget af.

- Der er ikke mere at stjæle, siger Christopher Pedrosa, der er nødhjælpsarbejder, til nyhedsbureauet Reuters.

Soldater bevogter nødhjælp. (Foto: AP)
Soldater bevogter nødhjælp. (Foto: AP)

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere