Red Barnet i Filippinerne: Det er som en uhyggelig film

Tyfonen Haiyans hærgen i Filippinerne er så massiv, at det er svært at tro, fortæller Red Barnet-udsending

Her er det resterne af byen Anibong, som mere eller mindre er blevet jævnet med jorden. (Foto: AP)
Her er det resterne af byen Anibong, som mere eller mindre er blevet jævnet med jorden. (Foto: AP)

Som en film, man ikke har lyst til at se.

Sådan beskriver Red Barnets nødhjælpskoordinator Andreas Ring det syn, der mødte ham, da han onsdag ankom til Tacloban, der er en af de hårdest ramte byer i Filippinerne efter tyfonen Haiyans hærgen.

Se også: Ekstreme fotos: Så vilde er ødelæggelserne efter tyfon

- Vi kom med et af de allerførste fly tidligt i morges, og det første, vi så, var en total smadret lufthavnsterminal. Den var simpelthen fuldstændig revet fra hinanden.

- Inde i terminalen var der et hav af desperate mennesker, som ventede på at komme væk. Der stank af urin, fortæller Anders Ring, der leder Red Barnets 11 mand store team, som nu er i Tacloban.

Og bedre blev det ikke, da de drog videre ind i landet.

- Det syn, der mødte os, da vi kom ind til byen, ligner noget fra et uhyggeligt eventyr. Der ligger opsvulmede blå lig overalt, og lugten er meget ubehagelig. Jeg har aldrig set noget lignende. Man tror simpelthen, at det er løgn.

- Der er ingen strøm, man skal stå i kø for at få strøm fra generatorer, og manglen på benzin er et kæmpestort problem, fortæller Anders Ring, der sammen med sine kolleger har brugt den første dag på at etablere en base i en smadret bygning uden tag.

Se også: Rafael så far blive dræbt af supertyfon

De forsøger nu at danne sig et overblik over de massive ødelæggelser.

- Vi koordinerer med de andre nødhjælpsorganisationer, FN her i byen og myndighederne, så arbejdet bliver så effektivt som muligt, og nødhjælpen kan distribueres sikkert, effektivt og omgående, så snart den kommer frem, siger han.

Red Barnet har flere fly og en nødhjælpskonvoj klar med hjælp.

Det første fly lander i Cebu torsdag formiddag filippinsk tid, hvorfra nødhjælpen distribueres videre ud til de hårdest ramte områder.

Nødhjælpskonvojen bestående af fire lastbiler er allerede på vej mod sydøst til Tacloban fra Manila. Turen er på 852 kilometer ad delvist smadrede og ufremkommelige veje, og undervejs skal lastbilerne med skib mellem øerne.

Se også: 19 danskere savnes fortsat i Filippinerne efter tyfon

Det vurderes, at nødhjælpen vil være fremme i Tacloban lørdag.

Fredag sender Red Barnet også et medicinsk hold på 12 mennesker af sted til den hårdt ramte Leyte-provins i Filippinerne.

FN regner med, at 11,3 millioner mennesker er berørt af tyfonens hærgen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere