Efter tyfonens ødelæggelser: IKEA hjælper mere end Kina

Den svenske møbelgigant IKEA har sendt flere penge til Filippinerne efter supertyfonens ødelæggelser, end Kina har

Oprydningsarbejdet er i gang i Filippinerne, efter en supertyfon har raseret landet (Foto: AP)
Oprydningsarbejdet er i gang i Filippinerne, efter en supertyfon har raseret landet (Foto: AP)

Over 4.000 mennesker mistede livet, da supertyfonen Haiyan raserede Filippinerne for en lille uge siden. Nu er det dyre nødhjælpsarbejde i gang, men det er ikke alle, der bidrager lige meget til indsatsen.

Se også: Efter tyfonen: Rådne lig og lovløshed

For eksempel har boliggiganten IKEA ifølge avisen The Guardian doneret flere penge til nødhjælpen, end Kina har.

Kina, der har verdens andenstørste økonomi, har lovet at bidrage med 2 mio. dollars (ca. 11 mio. kroner) til det omfattende nødhjælpsarbejde, mens IKEA har forpligtet sig til at donere kontanter og materiel for 2,7 mio. dollars eller knap 15 mio. kroner.

Se også: Ekstreme fotos: Så vilde er ødelæggelserne efter tyfon

Anspændt forhold
En af grundene til, at Kina er tilbageholdende med at sende hjælp, er angiveligt, at Kina og Filippinerne har modstridende interesser i Det Sydkinesiske Hav. Og ifølge en ekspert, The Guardian har talt med, har Kina dummet sig ved at blive siddende på tegnebogen.

Se også: Dansker: Mit spædbarn fanget i tyfon

- Kina har glippet en glimrende mulighed for at skabe goodwill ved at føre sig frem som en ansvarlig stormagt, siger Zheng Yongnian, ekspert i kinesisk politik ved National University of Singapore, til The Guardian.

Et af de lande, der bidrager mest til Filippinerne, er USA, som har sendt 20 mio. dollars (ca. 111 mio. kroner) af sted. Det er ikke underligt, at Filippinerne har tætte forbindelser til USA, eftersom den asiatiske østat var under amerikansk herredømme i 48 år fra 1898 til 1946.

Se også: Super-tyfon hærger Asien: Dansk mor og børn i sikkerhed

Tirsdag fortalte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i Paris, at hun havde planer om at sende akuthjælp for yderligere 20 mio. kroner til Filippinerne, så Danmarks samlede bidrag nu er oppe på 42 mio. kroner.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere