WHO beroliger: Stinkende tyfon-lig er ikke farlige

Lig stinker, men det er en udbrudt og fejlagtig opfattelse, at de udgør en sundhedsrisiko, siger WHO

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Tyfonen Haiyan har kostet tusindvis af menneskeliv på de filippinske øer, og i de værst ramte områder flyder ligene fortsat i gaderne og udvikler en stærk stank af død.

Det er et voldsomt - men ufarligt - syn ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO, som beretter, at mange frygter at blive syge, når de ser ligene.

Se også: Sådan kan du hjælpe tyfon-ofrene

- Det er naturligvis smertefuldt at se alle de døde liggende på jorden, og regeringen gør, hvad den kan. Men fra et helbredsmæssigt synspunkt, udgør ligene ingen risiko, siger WHO's talsmand Nyka Alexander.

FN meddelte torsdag aften, at flere end 4400 mennesker har mistet livet som følge af Haiyans hærgen, som ramte øriget natten til fredag i sidste uge.

Eksperter fra WHO og andre nødhjælpsorganisationer gør i øjeblikket en stor indsats for at fortælle myndighederne, at de skal fokusere på de levende og vente med de døde.

Se også: Efter tyfonens ødelæggelser: IKEA hjælper mere end Kina

- Det er en udbredt og fejlagtig opfattelse, selv blandt nogle sundhedsuddannede, at døde kroppe er kilde til sygdom og derfor en fare for helbredet. Det er ikke sandt, siger Nyka Alexander.

- Modsat hvad mange tror, udgør døde kroppe ingen større risiko for sygdomsudbrud end de levende i kølvandet på en naturkatastrofe.

De mikroorganismer, der sørger for nedbrydningen af et lig, kan ifølge WHO ikke forårsage sygdomme hos levende.

WHO advarer også imod, at myndighederne bruger ressourcer på at sprøjte desinficerende væske over de døde. Det tager fokus fra dem, som har brug for hjælp.

Hastige massebegravelser er heller ingen god idé ifølge Verdenssundhedsorganisationen, da det kan gøre sorgen værre for de efterladte, når de ikke har en grav at gå til.

Flere end 10 millioner mennesker er berørt af katastrofen, der anses for at være den værste nogensinde i landets historie.

Et stort problem, når tyfoner rammer Filippinerne, er, at folk mangler rent vand.

Der er et massivt behov for nødhjælp mange steder i landet, oplyser flere nødhjælpsorganisationer.

Tyfoner er et kendt vejrfænomen i øriget Filippinerne, og den seneste tyfon Haiyan er med flere end 4400 ofre den, som indtil videre har kostet næstflest ofre.

Haiyan anses for den værste tyfon i landets historie, og dødstallet ventes at stige.

Her er en oversigt over de 10 mest dødelige tyfoner i landet før Haiyan:

1. Den tropiske storm Thelma medførte oversvømmelser i Ormoc på øen Leyte og kostede flere end 5100 mennesker livet 15. november 1991.

2. Tyfonen Bopha ramte den store ø Mindanao og kostede 1900 mennesker livet 3. december 2012.

3. Tyfonen Ike ramte det centrale Filippinerne 31. august 1984 og dræbte 1363 mennesker.

4. Tyfonen Washi ramte den nordlige del af Mindanao, hvor den kostede 1080 mennesker livet 16. december 2011.

5. Tyfonen Trix medførte oversvømmelser og jordskred, der kostede 995 mennesker livet i Bicol-regionen på øen Luzon 16. oktober 1952.

6. Tyfonen Amy rasede over de centrale øer, hvor den dræbte 991 mennesker i oversvømmelser og jordskred 9. december 1951.

7. Tyfonen Nina ramte Bicol-regionen 25. november 1987. Den forårsagede jordskred ned ad vulkanen Mayon og kostede 979 mennesker livet.

8. Tyfonen Fengshen raserede de centrale øer 20. juni 2008 og dræbte 938 mennesker.

9. Tyfonen Angela, en af de stærkeste storme over landet nogensinde, skabte 2. november 1995 ravage i Bicol-regionen og senere i Manila. Den dræbte 936 mennesker.

10. Tyfonen Agnes ramte de centrale øer 5. november 1984 og dræbte 895 mennesker.

Kilde: Filippinske vejrmyndigheder

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere