Ban Ki-moon: Tyfon er klima-advarsel

Den ødelæggende tyfon i Filippinerne er en advarsel om klimaændringer, siger FN's generalsekretær

Ban Ki-moon, FN's generalsekretær, opfordrer menneskeheden til at tage ved lære af den voldsomme tyfon, der for godt en uge siden ramte Filippinerne og dræbte tusindvis af mennesker.

Advarslen kommer, netop som endnu en klimakonference er ved at gå ind i sin afgørende fase. Denne gang er det COP19 i Polens hovedstad, Warszawa.

- Der er mange mennesker, der ser ud til at mene, at vi har to verdener, siger Ban i en tale lørdag på Tallinns universitet i Estlands hovedstad.

- Vi har nu set, hvad der er sket i Filippinerne. Det er en advarsel, et eksempel på forandret vejr, og hvordan klimaændringer berører os alle på Jorden, siger generalsekretæren, der er på rundrejse i de baltiske lande, inden han drager til COP19 mandag.

Her skal repræsentanter fra alverdens lande, rige som fattige, drøfte, hvordan de skal reducere udslippet af CO2, så en ny klimaaftale kan underskrives ved et klimatopmøde i Paris i 2015.

Reduktionen af de såkaldte drivhusgasser skal bidrage til at undgå global opvarmning.

Den ødelæggende tyfon har ifølge FN kostet omkring 3600 mennesker livet, og der er brug for masser af nødhjælp i katastrofeområderne.

Eksperter tøver med at forbinde ekstreme vejrfænomener med klimaforandringer, men FN påpeger, at global opvarmning får vandstanden i havene til at stige, og det gør kystområder sårbare, når der kommer en storm.

Verdens Meteorologiske Organisation vurderer, at 2013 kan blive det varmeste år, der er målt nogensinde, og vandstanden i havene er rekordhøj.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere