FN: 12.000 talibankrigere sat ud af spillet i 2013

FN-rapport advarer om, at de hjemmelavede bomber, som Taliban benytter sig af, bliver stadigt mere avancerede

Op mod 12.000 medlemmer af det afghanske Taliban er blevet dræbt, såret eller taget til fange i år, siger FN i en rapport, som viser, at volden i landet er taget til og har nået det højeste niveau i de seneste tre år.

Det meste af den amerikansk-ledede Nato-styrke i Afghanistan på 75.000 mand trækkes ud af landet om et år efter en 13 år lang krig mod Taliban.

FN-rapporten advarer om, at de hjemmelavede bomber, som oprørerne benytter sig af, bliver stadigt mere avancerede. Bomberne og minerne står for 80 procent af de tab, som der påføres de afghanske sikkerhedsstyrker.

Det vækker især bekymring, at fremstillingen af landminer tager til, og at der bruges stadig større mængder af eksplosive stoffer og detoneringsudstyr.

Rapporten advarer myndighederne om, at de må sætte ind for at hindre oprørerne i at få fat på de højeksplosive stoffer.

Et særligt råd af ældre klanledere samles torsdag for at træffe beslutninger om fremtiden for anvendelsen af de amerikanske soldater, der bliver i landet efter 2014.

I Irak førte et lignende forløb til tiltagende kaos og vold, og der er udbredt frygt for, at de afghanske regeringsstyrker ikke vil kunne klare Taliban.

FN-rapporten siger, at regeringen under præsident Hamid Karzai står over for "et forhøjet niveau af vold, som ikke har haft samme omfang siden 2010."

- Men til trods for dette har Taliban ikke vundet terræn i noget særligt omfang eller opnået klart mere folkelige støtte. Bevægelsen har lidt store tab, skriver FN.

- Tabene hos oprørerne er vanskelige at vurdere, men både regeringskilder og interne Taliban-statistikker opgiver antallet til mellem 10.000 og 12.000, hedder det i rapporten.

FN-repræsentanter siger, at tallene omfatter dræbte, sårede og tilfangetagne medlemmer af den rabiate bevægelse. Nato offentliggør ikke tal for, hvor mange medlemmer af Taliban, der er såret eller dræbt.

FN siger, at dyrkningen af opiumsvalmuer i Afghanistan satte nye rekorder i 2013, da mange af bønderne i landet forsøger at sikre sig et godt forhold til Taliban inden Nato's tilbagetrækning næste år.

Omkring 90 procent af verdens opium kommer fra Afghanistan, og Taliban får mange penge i "skat" fra opiumsbønderne, som dermed finansierer den fundamentalistiske oprørsbevægelse.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere