Syriens kemiske våben kan blive destrueret på havet

Organisation mod kemiske våben vil muligvis fjerne over 1000 ton giftstoffer på et skib eller en boreplatform

Syriens kæmpe arsenal af kemiske våben skal muligvis sejles ud på havet og destrueres.

Det siger kilder tæt på Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der har ansvaret for, at de mere end 1000 ton farlige giftstoffer som sarin og sennepsgas bliver sendt ud af Syrien og destrueret på forsvarlig vis.

OPCW's plan er, at alle kemiske våben skal have forladt Syrien senest 5. februar, og alt skal destrueres inden midten af 2014. Men spørgsmålet er, hvor giftstofferne skal tilintetgøres.

Vestlige diplomater og en embedsmand fra OPCW siger til nyhedsbureauet Reuters, at man undersøger mulighederne for at destruere de kemiske våben til havs, på et skib eller en boreplatform. Men intet er fastlagt endnu.

- Det eneste, vi ved på nuværende tidspunkt, er, at det er teknisk muligt, siger embedsmanden fra OPCW.

Efter et kemisk angreb mod en oprørskontrolleret forstad i Damaskus i august, der kostede hundredvis af mennesker livet, truede USA det syriske regime med et militært angreb.

Men kort efter erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig villig til at tilslutte sig det internationale forbud mod kemiske våben.

USA og Rusland fulgte op med en plan om at destruere alle kemiske våben i Syrien, og den blev senere bekræftet i en FN-resolution.

Både Norge og Albanien har sagt nej til at være vært for ødelæggelsen af de kemiske våben.

Japan har før destrueret hundredvis af kemiske bomber på havet. Men da Syriens arsenal af giftstoffer er så stort, er det en kompliceret opgave uden fortilfælde at ødelægge våbnene, siger flere eksperter.

OPCW modtog i oktober Nobels fredspris for organisationens omfattende arbejde mod kemiske våben.

Over 120.000 syrere har mistet livet i konflikten mellem det syriske styre og oprørerne, der begyndte for over to og et halvt år siden.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere