Nye beviser mod SS-officer: Beordrede massakre

44 civile mistede livet i den polske by Chlianow under 2. Verdenskrig. Nye beviser peger på, at ordren blev givet af den ukrainsk-fødte SS-officer Michael Karkoc

94årige Michael Karkoc risikerer nu at blive restforfulgt for massakrer han skal have beordret som SS-officer under 2. Verdenskrig. (Foto: AP)
94årige Michael Karkoc risikerer nu at blive restforfulgt for massakrer han skal have beordret som SS-officer under 2. Verdenskrig. (Foto: AP)

Siden 1949 har Michael Karkoc levet i USA. Han har arbejdet som tømrer og stiftet familie.

Men hvad ingen af hans naboer vidste før for et par måneder siden var, at nu 94-årige Karkoc var officer i Adolf Hitlers elitekorps, Waffen SS.

Den jødiske organisation Simon Wiesenthal Centret udgiver hvert år en liste over de mest eftersøgte nazi-forbrydere. Nummer syv på listen er danskfødte Søren Kam. (Grafik: Søren Larsen Pedersen) Samfund Verdens mest eftersøgte nazi-forbrydere

Nyhedsbureauet AP afslørede i starten af juni, at Michael Karkoc er lig med en Michalio Karkoz, som var medstifter af den ukrainske fraktion af den tyske eliteenhed.

De tyske myndigheder har hidtil været tilbageholdende overfor sagen, men nu har AP fremlagt et dokument, de har svært ved at se bort fra.

En skriftligt vidneudsagn fra en af de soldater, som Karkoc havde under sin kommando.

Se også: Tyske myndigheder efterforsker SS-massakre

I følge soldaten beordrede Michael Karkoc nedslagtningen af 44 indbyggere - herunder også kvinder og børn - i den polske by Chlianow.

Da Karkoc immigrerede til USA i 1949 fortalte han, at han myndighederne, at han ikke havde kæmpet på tysk side under 2. Verdenskrig, og har de sidste 63 levet fredeligt i den amerikanske delstat Minnesota.

Men nu begynder de tyske myndigheder, at røre på sig, skriver CBS News.

Se også: Anklage: SS-officer slagtede børn og kvinder

Den tyske anklager Thomas Will, der har ledet efterforskningen af massakren, som Karkoc angiveligt gav ordren til, mener nu at bevismaterialet er så tungtvejende, at den tyske stat skal anklage den 94-årige for drab.

Michael Karkoc har ikke ville kommentere sagen på noget tidspunkt.

1 af 2 Dette dokument afslører, at Karkoc var officer i den SS-ledede ukrainske modstands-legion under 2. Verdenskrig. (Foto: AP).
2 af 2 94årige Michael Karkoc risikerer nu at blive restforfulgt for massakrer han skal have beordret som SS-officer under 2. Verdenskrig. (Foto: AP)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere