PET: Mindst syv danskere er dræbt under kampe i Syrien

Truslen, der knytter sig til de danske krigere i Syrien, er det højeste prioritetsområde for PET lige nu.

Tidligere på måneden kom det frem, at en dansker, der har gået på Rødkilde Gymnasium i Vejle ,angiveligt er dræbt i Syrien
Tidligere på måneden kom det frem, at en dansker, der har gået på Rødkilde Gymnasium i Vejle ,angiveligt er dræbt i Syrien

Siden sommeren 2012 er mindst 80 personer med bopæl i Danmark rejst til Syrien for at deltage i borgerkrigen, og mindst syv af de udrejste er blevet dræbt i kamp.

Knap halvdelen af de 80 personer menes aktuelt at befinde sig i Syrien, oplyser Politiets Efterretningstjeneste (PET) i forbindelse med en ny analyse om de danskere, som aktivt deltager i det væbnede oprør mod Syriens præsident, Bashar al-Assad.

PET har 'et ganske klart billede af, hvem der udrejser, hvor de opholder sig, og hvad de foretager sig', hedder det i rapporten med overskriften 'Truslen mod Danmark fra personer, der er udrejst til Syrien'.

- Det betyder imidlertid ikke, at vi vil kunne fremlægge de nødvendige beviser i forbindelse med konkrete straffesager, men vi efterforsker målrettet mod et antal personer, siger chefen for PET, Jakob Scharf.

Personerne kommer blandt andet fra islamistiske miljøer i storbyerne herhjemme og fra kriminelle eller banderelaterede miljøer.

En betydelig del af de udrejste menes at have sluttet sig til de mest yderliggående militante grupper i Syrien, som deler ideologi med al-Qaeda.

Og mange har fået kendskab til militære færdigheder, som kan anvendes i forbindelse med terrorangreb.

PET frygter, at disse personer kan udgøre en terrortrussel. Ikke blot mod Danmark, men også mod danske interesserer i udlandet.

- Udrejste fra Danmark, der vender tilbage til islamistiske miljøer i Danmark, udgør en særlig trussel, da de kan medvirke til en fortsat radikalisering og fastholdelse i miljøet, siger Søren Jensen, chef for PET's Center for Terroranalyse.

Ifølge Jakob Scharf er truslen og de sikkerhedsmæssige risici, der knytter sig til de danske krigere i Syrien, det højeste prioritetsområde for efterretningstjenesten lige nu.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere