Syrien: Så brutal er Al Quedas taktik mod oprørere

Syriens regering vil deltage i Genève II-fredskonferencen, der efter planen skal finde sted 22. januar. - Men Al Queda har overtaget brutale taktikker fra regeringsstyrkerne mod oprørerne

Tilbageholdte syrere som tog del i protester mod regeringen sidder i et retslokale før deres løsladelse. Syriske efterretningsagenter som har set civile syrere som en trussel mod regimet har udleveret dem til tortur-kældre. Men nu er det altså i visse tilfælde Al Queda, der 'anholder' og torturerer syriske oprørere.Foto: AP
Tilbageholdte syrere som tog del i protester mod regeringen sidder i et retslokale før deres løsladelse. Syriske efterretningsagenter som har set civile syrere som en trussel mod regimet har udleveret dem til tortur-kældre. Men nu er det altså i visse tilfælde Al Queda, der 'anholder' og torturerer syriske oprørere.Foto: AP

- Jeg blev lagt i håndjern, og fik bind for øjnene, da jeg blev taget med til deres base. Lige som de seks andre tilbageholdte, blev vi pisket 70 gange om dagen. Vi blev for det meste anklaget for 'Sahwa' - oprør mod staten.

Sådan lyder Mohammed's rædselsvækkende torturhistorie til den britiske nyhedskanal BBC.

Se også: TV: Vilde billeder: Granat eksploderer tæt på børn

Hans historie ville måske ikke være så opsigtsvækkende, hvis dem, der holdt ham tilbage var fra præsident Bashar al-Assad's regeringsstyrker.

Men det var de ikke.

De var fra det selvudnævnte 'Islamic State of Iraq and the Levant', en gren af Al Queda - som er blevet en lige så frygtet styrke som regeringsstyrkerne i de områder, som ellers er besat af oprørerne.

Se også: Rapport: Flere end 11.000 børn dræbt i Syrien

Mohammed, som er ingeniør, først i halvtredserne og har fire børn, var med i en fredelig protestbevægelse mod Assad, da oprøret i Syrien begyndte i 2011.

Da Raqqa-provinsen kom under oprørernes kontrol, hjalp han med at oprette et lokalt råd, der skulle sørge for basale fornødenheder til befolkningen i statens fravær, skriver BBC.

På det tidspunkt havde han nok aldrig drømt om, at et 'nyt diktatur' ville erstatte det diktatur, som de syriske oprørere startede med at bekæmpe - nemlig regeringsstyrkerne. Nu har han oplevet en ny form for diktatur - styret af Al Queda.

Se også: Svenske journalister bortført i Syrien

Syriens regering vil deltage i Genève II-fredskonferencen, der efter planen skal finde sted 22. januar. Det rapporterer syrisk stats-tv ifølge AFP.

Men i områder af Syrien har grene af Al Queda som 'Islamic State of Iraq and the Levant' altså nu overtaget regeringsstyrkernes brutalitet.

Se også: FN: Fredsmøde mellem Assad og opposition i januar

Den 9. juli 2013 - den første dag i den hellige islamiske måned - Ramadanen, blev Mohammed og seks medlemmer af hans råd tilbageholdt af medlemmer fra 'Islamic State of Iraq and the Levant', som gav dem håndjern på, gav dem bind for øjnene og tog dem til byen Raqqa.

I de næste 33 dage blev Mohammed tortureret dagligt af hellige krigere.

Men selv efter han blev løsladt, var Mohammed ikke i sikkerhed. Han fandt hurtigt ud af, at hans liv var i fare, og flygtede mod nord til Tyrkiet, skriver BBC.

Han bor nu i Gaziantep, hvor han forsøger at få hans kone og børn sikkert med videre, så de kan starte et nyt liv sammen, væk fra Syrien.

En række journalister er blevet bortført eller dræbt under den årelange konflikt.

To svenske journalister blev bortført lørdag formiddag, da de angiveligt var på vej ud af Syrien.

De to journalister er ifølge det svenske Udenrigsministeriums oplysninger begge omkring 45 år.

1 af 2 Billedet som er udgivet af Human Rights Watch, viser en tortur-genstand, efterladt på gulvet i en af den syriske stats sikkerhedsbygninger.Men visse grupperinger fra Al Queda står nu bag torturen. Foto: AP
2 af 2 Tilbageholdte syrere som tog del i protester mod regeringen sidder i et retslokale før deres løsladelse. Syriske efterretningsagenter som har set civile syrere som en trussel mod regimet har udleveret dem til tortur-kældre. Men nu er det altså i visse tilfælde Al Queda, der 'anholder' og torturerer syriske oprørere.Foto: AP
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere