Presset thai-leder udskriver valg

Parlamentet opløses, og regeringschefen vil give magten tilbage det thailandske folk

Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra. (Foto: AP)
Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra. (Foto: AP)

Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra, opløser landets parlament. Det sker efter en bølge af regeringsfjendtlige demonstrationer i hovedstaden Bangkok.

Yingluck Shinawatra vil afholde valg "så hurtigt som muligt", lyder det i en tv-transmitteret tale natten til mandag dansk tid.

- På dette stadie, når der er så mange mennesker i opposition til regeringen fra mange grupper, så er den bedste vej at give magten tilbage til det thailandske folk og holde et valg. Så kan det thailandske folk bestemme, siger hun.

Meldingen kommer efter, at den hårdt pressede regeringsleder søndag tilbød at lade thailænderne afgøre hendes fremtid ved en folkeafstemning. Og hun lovede at gå af, hvis hun taber den, lød det.

Efter Shinawatras udmelding annoncerede Thailands største oppositionsparti, at det trækker alle sine medlemmer ud af landets lovgivende forsamling i protest mod premierministeren.

Ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass har premierministeren aflyst alle sine udlandsbesøg i december på grund af de aktuelle spændinger i hovedstaden Bangkok, hvor der siden 31. november har været massive folkelige protester.

Titusindvis af demonstranter har protesteret i Bangkoks gader, og aktivisterne mener, at Yingluck Shinawatra kun er en marionetfigur, og at landet i virkeligheden styres af hendes korruptionsdømte bror, Thaksin Shinawatra.

Demonstranterne er vrede over, at Yingluck Shinawatra har forsøgt at få vedtaget et amnesti, der vil gøre det muligt for Thaksin Shinawatra, der er tidligere premierminister, at vende tilbage fra sit eksil.