Sydsudan og Sudan får nye millioner fra Danmark

Den økonomiske hjælp til de to fattige og uroplagede lande bliver øget med 60 millioner kroner

Danmark øger støtten til flygtninge og mennesker i akut nød i Sudan og Sydsudan med 60 millioner kroner, oplyser Udenrigsministeriet.

Pengene bliver kanaliseret gennem danske nødhjælpsorganisationer og dækker helt basale behov i form af mad, vand og medicin.

Støtten er ikke en reaktion på den seneste uges voldelige konflikt i og omkring hovedstaden Juba i Sydsudan, hvor over 20.000 mennesker har søgt tilflugt på FN-baser, fremgår det af pressemeddelelsen fra ministeriet.

- Den humanitære situation i Sudan og Sydsudan er dybt alvorlig og mere end tre millioner menneskers liv afhænger af nødhjælp. Den aktuelle konflikt får os ikke til at lade disse mennesker i stikken. Tværtimod, udtaler udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Flere hundrede mennesker meldes dræbt i kampe de seneste dage mellem stridende fraktioner af hæren. FN har talt om risikoen for borgerkrigslignende tilstande.

- Vi står ved vores humanitære forpligtelser og vil gøre alt for, at hjælpen kommer frem til de tusindvis af flygtninge og fattige folk i akut nød, siger ministeren.

De 60 millioner kroner er blevet fordelt mellem Dansk Flygtningehjælp, Læger Uden Grænser, Folkekirkens Nødhjælp, ADRA og Red Barnet.

De fem organisationer arbejder i meget forskellige dele af Sudan og Sydsudan, og urolighederne er indtil videre koncentreret i og omkring Juba og i Jonglei provinsen i den sydlige del af Sydsudan.

/ritzau/