Her leder de efter nazisternes hemmelige atom-laboratorium

Dybt under koncentrationslejren, der var anlagt ved den østrigske by Mauthausen, kan nazisterne have haft et atom-laboratorium

Nu skal et hold forskere undersøge, om der lå et atomlaboratorium under koncentrationslejren ved Mauthausen-Gusen. (FOTO: JENS DRESLING/AP/BING MAPS)
Nu skal et hold forskere undersøge, om der lå et atomlaboratorium under koncentrationslejren ved Mauthausen-Gusen. (FOTO: JENS DRESLING/AP/BING MAPS)

I de sidste år af 2. Verdenskrig arbejdede både amerikanerne og tyskerne på at bygge det altødelæggende våben, der senere blev brugt mod de japanske byer Hiroshima og Nagasaki - atombomben.

Det blev som bekendt amerikanerne, der først trykkede på aftrækkeren, men nu mener de østrigske myndigheder at have fundet et af de tyske atom-laboratorier.

Hemmeligt laboratorium
Dybt nede i grunden under den østrigske koncentrationslejr ved Mauthausen løber et sindrigt tunnelsystem.

Se også: Nye beviser mod SS-officer: Beordrede massakre

I de i alt 24 kilometer lange gange menes det, at det SS-ledede atom-projekt har haft et laboratorium, skriver britiske Daily Mail.

De østrigske myndigheder fyldte gangene med cement efter 2. Verdenskrig. Det brugte de 90 mio. kroner på, men nu skal de graves ud igen.

Prøver af jordlagene under Mauthausen viser unaturligt store forekomster af uranium, som bestyrker historikernes teorier.

Den jødiske organisation Simon Wiesenthal Centret udgiver hvert år en liste over de mest eftersøgte nazi-forbrydere. Nummer syv på listen er danskfødte Søren Kam. (Grafik: Søren Larsen Pedersen) Samfund Verdens mest eftersøgte nazi-forbrydere

I 2011 fandt myndighederne 126.000 tønder med atomart affald i en nedlagt saltmine nær Hannover.

Nazisternes atom-forskning
De menes at stamme fra Hitlers hemmelige atomprogram, der i mange år har været omgærdet mere af mystik end reel viden.

Men hvis det viser sig, at der virkelig er rester af et atom-laboratorium under den østrigske koncentrationslejr, kan det betyde et gennembrud i forhold til det billede, man ellers har haft af nazisternes atom-forsking.

Søren Kam har de sidste 68 år levet som en fri mand. Han har stiftet familie, og han har set sine børn stifte familie, men han kan stadig ikke vende tilbage til sit fødeland.  (Foto: Andreas Gerber/POLFOTO). Plus Her bor Danmarks mest eftersøgte nazi-forbryder

Et internationalt hold af eksperter bliver nu samlet. Deres mål er at fastlægge, hvor langt SS-forskerne var fra at kunne bygge en atombombe.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere