Her er de kvindelige dræbere

En kvinde - måske alene, måske i selskab med andre - spredte søndag rædsel på stationen i den russiske by Volgograd, men adskillige andre kvinder før hende har udført samme rædselshandling

Sajida al-Rishawi forsøgte i 2005 at dræbte adskillige mennekser med dette bombebælte. Hun tilstod sin udåd på nationalt tv i Jordan. Men for en lang række andre kvinder lykkedes den blodig mission. (Foto: AP)
Sajida al-Rishawi forsøgte i 2005 at dræbte adskillige mennekser med dette bombebælte. Hun tilstod sin udåd på nationalt tv i Jordan. Men for en lang række andre kvinder lykkedes den blodig mission. (Foto: AP)

Alt tyder på, at en 26-årig kvindelig selvmordsbomber var med til at udløse en enorm eksplosion på centralstationen i Volgograd i Rusland.

Attentatet kostede mindst 16 mennesker livet og sårede op imod 50 andre, skriver de internationale bureauer.

Men det er slet ikke første gang, at kvindelige selvmordsbombere udløser død og ødelæggelse i verden urolige områder.

Faktisk er fænomenet så udbredt i forbindelse med den mangeårige konflikt i den russiske provins Tjetjenien, at flere russiske medier bruger betegnelsen 'black widows', sorte enker, om de kvindelig selvmordsbombere herfra.

Se også: 26-årig kvinde stod angiveligt bag bombe i VolgogradSe også: 18 dræbt af kvindelig selvmordsbomber i Rusland

Her bringer vi et udpluk af de tidligere kvindelig dræbere i verdens brandpunkter.

9. april 1985
Den første kvindelige selvmordbomber kan ifølge nyhedsbureauet Reuters have været blot 16-årige Sana'a Youcef Mehaidli eller bare Sana Khyadali, der var medlem af den ikke-religiøse syriske nationalist parti.

Hun kørte et køretøj ind i en israelsk konvoj i det sydlige Libanon. Hun tog to soldater med sig i døden.

21. maj 1999
Den militante gruppe De Tamilske Tigere fostrede i begyndelsen af 1990'erne Thenmozhi Rajaratnam. Hun havde under et valgarrangement held til at dræbe den tidligere indiske premierminister Rajiv Gandhi.

Angrebet kom som hævn for, at han og Indien havde sat soldater ind i den langvarige borgerkrig i Sri Lanka. Borgerkrigen sluttede først i 2009 efter 25 års konflikt. I 1999 slog en anden kvindelig selvmordsbomber til og dræbte flere uskyldige i samme konflikt.

5. juli 2003
To tjetjenske kvinder dræbte sig selv og 15 andre, da de slog til under en musikfestival på Tushino-flypladsen ved Moskva.

31. august 2004
Allerede året efter førte den blodige strid om Tjetjenien til endnu et angreb i Moskva. En kvindelig selvmordsbomber tog ti mennesker med sig i døden uden for en metro-station

9. november 2005
Sajida al-Rishawi forsøgte at eksplodere sig selv under et selvmordangreb sammen med sin mand. Det mislykkedes, men manden tog 60 mennesker med sig i døden under et koordineret angreb på Radisson Hotel i Amman i Jordan. Angrebet var retten med en bryllupsreception.

6. december 2005
Den blodige konflikt i Irak blev bekendt med de kvindelige dræbere midt i 00'erne, da to kvindelige selvmordsbombere dræbte 27 studerende på politiakademiet i Bagdad.

1. februar 2008
Den mest alvorlige selvmordangreb gennemført af kvinder fandt sted i Bagdad. To kvinder med tilknytning til terrororganisationen Al-Qaida angreb byen populære dyremarked og tog 99 med sig i døden

1. februar 2010
Nøjagtig et år senere slog en kvinde til mod en gruppe pilgrimme, der var på vej mod den islamiske helligdom i byen Kerbala. 41 mistede livet, 106 blev såret.

29. marts 2010
De sorte enker slog til igen i et andet angreb på metroen i Moskva midt i myldretiden. Angrebet kostede 39 livet, 71 blev såret heraf mange alvorligt.

20. april 2013
Tidligere i år slog en kvindelig selvmordsbomber til i uden for et hospital i byen Khar i det nordvestlige Pakistan.

Hun dræbte fire personer, mens fire andre blev såret.

1 af 2 
2 af 2 Sajida al-Rishawi forsøgte i 2005 at dræbte adskillige mennekser med dette bombebælte. Hun tilstod sin udåd på nationalt tv i Jordan. Men for en lang række andre kvinder lykkedes den blodig mission. (Foto: AP)