Kampe i Congo koster 70 mennesker livet

Skudvekslinger giver genlyd i Den Demokratiske Republik Congos hovedstad Kinshasa, hvor situationen er uklar

Skyderierne opstod i den internationale lufthavn og i et militært hovedkvarter i Den Demokratiske Republik Congos hovedstad, Kinshasa. (Foto: AP)
Skyderierne opstod i den internationale lufthavn og i et militært hovedkvarter i Den Demokratiske Republik Congos hovedstad, Kinshasa. (Foto: AP)

Voldsomme skudvekslinger har mandag fundet sted i Den Demokratiske Republik Congos hovedstad, Kinshasa, hvor regeringen siger, at 70 oprørere er blevet dræbt af sikkerhedsstyrker.

Skyderierne opstod i den internationale lufthavn og i et militært hovedkvarter, hvilket fik beboerne til at gå i panik, mens politiet siger, at bevæbnede unge tog adskillige journalister som gidsler på den statslige tv-station RTNC.

- Det (antallet af dræbte red.) er steget. Flere end 70 blev dræbt, herunder omkring 50 i Kinshasa, siger regeringstalsmand Lambert Mende og tilføjer, at tre regeringssoldater også døde.

Tidligere mandag sagde han, at 16 af oprørerne blev dræbt ved lufthavnen, 16 ved generalstabens hovedkvarter og otte andre på tv-stationen RTNC.

Den amerikanske ambassade har modtaget adskillige rapporter om væbnede kampe rundt om i Kinshasa samt oplysninger om adskillige militær- og politi-barrikader.

- Ambassaden opfordrer alle amerikanske statsborgere i Kinshasa til at blive, hvor de er og ikke bevæge sig rundt i byen, før de får besked, hedder det i en meddelelse på dens hjemmeside.

- Der er panik i byen, og folk spørger hinanden, hvad der foregår, siger en lokal beboer til AFP. Han tilføjer, at han har set politi og militærfolk omkring RTNC-bygningen og den nærliggende congolesiske parlamentsbygning.

Der blev hørt skyderi i nærheden af hærens hovedkvarter, kendt som Tshatshi-lejren, og ved den internationale lufthavn i Ndjili, siger beboere og en lokal journalist.

Politifolk, soldater og præsident Joseph Kabilas Republikanske Garde har spredt sig ud over hele byen for at genskabe roen, siger en AFP-journalist. Trafikken går langsomt, og sikkerhedsstyrker har begrænset folks bevægelser i visse områder.

Der er lukket for flytrafik ind og ud af Kinshasa.