Helikopter evakuerer passagerer fra polarskib

Redningshelikopter har evakueret 52 passagerer fra ekspeditionsskib ved Sydpolen. Besætning bliver om bord

Redningshelikopter har evakueret 52 passagerer fra ekspeditionsskib ved Sydpolen. (Foto: AP)
Redningshelikopter har evakueret 52 passagerer fra ekspeditionsskib ved Sydpolen. (Foto: AP)

De første passagerer fra det russiske polarskib Akademik Sjokalskij, der er fanget i havisen ved Sydpolen, er blevet fløjet til en kinesisk isbryder i området, oplyser skibets ekspeditionsleder på Twitter.

- Take off! Det andet hold er af sted nu. Det ser godt ud, skriver ekspeditionslederen Chris Turney, der også har lagt et billede af redningshelikopteren ud på webmediet.

Redningshelikopteren er indsat for at evakuere de 52 passagerer på ekspeditionsskibet - 26 turister og 26 videnskabsfolk.

En 22 mand stor russisk besætning forbliver om bord på Akademik Sjokalskij. De håber på, at et vindskifte i vejret kan sikre, at skibet kan slippe løs fra de omfattende mængder af is ved egen kraft.

Da skibet satte sig fast i isen juleaftensdag, var det omkring to kilometer fra åbent hav.

- En kæmpestor tak til alle, skriver ekspeditionslederen på Twitter.

Planen er at flyve grupper af 12 passagerer med helikopter fra Akademik Sjokalskij til den kinesiske isbryder Xue Long, hvorfra de vil blive transporteret ad søvejen til det australske polare forsyningsskib Aurora Australia, som tidligere uden held har forsøgt at nå frem.

Aurora er mindre end fire kilometer fra Xue Long, mens Akademik Sjokalskij er omkring 22 kilometer borte.

74 personer har siden 24. december opholdt sig om bord på det strandede russiske polarskib. Såvel en fransk som en kinesisk og siden hen en australsk isbryder har forsøgt at komme besætningen til undsætning, men redningsforsøgene har slået fejl.

Fartøjet er chartret af Den Australsk-Asiatiske Antarktis Ekspedition, der markerer den australske geolog Sir Douglas Mawsons ekspedition for 100 år siden ved at følge i hans fodspor.

Det varer dog nogen tid endnu, før de 52 passagerer får fast grund under fødderne igen. Aurora Australia skal nemlig forbi den australske Antarktis-base Casey for at tanke, inden kursen sættes mod fastlandet.