Mystiske ligfund udløser ny OL-alarm

Russiske sikkerhedsstyrker sat i kampberedskab nord for Sochi

Medlemmer af de berygtede sikkerhedsstyrker OMON træner her i Stavropol ved juletid. Nu patruljerer disse mænd i gaderne. (Polfoto)
Medlemmer af de berygtede sikkerhedsstyrker OMON træner her i Stavropol ved juletid. Nu patruljerer disse mænd i gaderne. (Polfoto)

Fund af gennemhullede lig i flere biler fik torsdag den russiske efterretningstjeneste til at slå terroralarm i Stavropol-regionen, som grænser op til Sochi i Sydrusland, hvor vinter-OL åbner om en måned.

Kort før nytår blev millionbyen Volgograd længere mod nord ramt af selvmords-attentater to dage i træk. Her mistede 34 mennesker livet på en banegård og i en trolleybus. Det skabte alvorlig international bekymring forud for vinterlegene, der er et prestigeprojekt for præsident Putin.

Se også: Øjenvidne til terror: Kroppen var splittet ad

De fem døde i Stavropol blev fundet i bagagerum og på sæder i flere parkerede biler, skriver Moscow Times, en engelsksproget netavis.

Miner skulle dræbe
Området omkring bilerne var mineret, øjensynligt for at udløse tab blandt tilkaldte politifolk.

Da betjente nåede frem, gik en hjemmelavet bombe af i en grøft, men ingen kom til skade, oplyser FSB, den russiske efterretningstjeneste.

Endnu en sprængladning blev uskadeliggjort af en Rullemarie-lignende robot.

Begge bomber var pakket mod søm og andre metaldele, der skulle sønderflænge mennesker, siger en sikkerhedskilde til nyhedsbureauet Interfax.

Klar til kamp
Ligfundene og lureminerne fik natten til torsdag FSB til at erklære antiterror-alarm i distrikterne Kirov og Predgornij. Samtidig blev sikkerhedsstyrkerne sat i kampberedskab, skriver Moscow Times.

To af skudofrene er identificeret som lokale unge mænd, der tilsyneladende har kørt pirattaxa i området.

I selve Sochi, et par hundrede kilometer længere mod syd, er et enormt sikkerhedsopbud ved at være på plads forud for vinter-OL, der åbner 7. februar.

Se også: Eksperter frygter flere angreb inden OL

Sågar missilbatterier er opstillet for at forhindre mulige angreb fra luften.

I den mere kuriøse afdeling er 400 frivillige kosakker ankommet for at bidrag til sikkerheden, skriver Voice of Russia.

Kaukasus-området klos op ad Sochi er base for islamistiske kampgrupper, som blandt andet tæller veteraner fra to årtiers krige i Tjetjenien. Jihadisterne har svoret at drukne OL i blod.

1 af 2 Terrorangrebene i Volgograd lige før nytår kostede 34 livet, heraf mange i denne bus. (Foto: AP/Denis Tyrin)
2 af 2 Medlemmer af de berygtede sikkerhedsstyrker OMON træner her i Stavropol ved juletid. Nu patruljerer disse mænd i gaderne. (Polfoto)