Spruttende vulkan sender 25.000 mennesker på flugt

Alle er evakueret inden for en radius af fem kilometer til vulkankrateret. Lavaen løber ud i flod

Flere end 25.000 mennesker har forladt deres hjem i nærheden af en lavaspruttende vulkan på den indonesiske ø Sumatra.

Vulkanen Sinabung har været i udbrud gennem længere tid, og den har været særlig aktiv i weekenden. Glohede sten og aske er blevet kastet fem kilometer op i luften "adskillige gange" lørdag, lyder det fra det lokale katastrofeberedskab.

- Indtil videre er 25.516 personer blevet evakueret. Der er ingen tilbage inden for en radius af fem kilometer til krateret.

- Vi opfordrer alle dem, der bor inden for en sydøstlig radius af syv kilometer til krateret om også at forlade stedet, siger Tri Budiarto, chefen for katastrofeberedskabet.

I løbet af de seneste to uger har den næsten 2,5 kilometer høje vulkan sendt lava ned ad skråningerne. Lavaen er løbet ud i en flod og dale tæt ved.

- Der er ingen omkomne endnu. Men vi opfordrer folk til at holde sig væk fra floderne, siger Budiarto.

Vulkanen Sinabung var helt stille i 400 år, indtil den begyndte at røre på sig i 2010 og igen i september sidste år.

Indonesien har den største koncentration af vulkaner i verden med omkring 500 af slagsen, hvoraf de 129 er aktive. I august 2013 blev fem mennesker dræbt og hundredvis evakueret, da en af de mange vulkaner gik i udbrud.

Landets mest aktive vulkan, Merapi, dræbte flere end 350 mennesker i en serie af udbrud i 2010.

Indonesien, der med sine omkring 250 millioner indbyggere er verdens fjerde mest folkerige stat, er relativt ofte udsat for naturkatastrofer som jordskælv, tsunamier, oversvømmelser og vulkanudbrud.

Det kæmpemæssige ø-rige ligger på Stillehavets Ildring, hvor kontinentalpladerne mødes og forårsager kraftig vulkansk og seismisk aktivitet.