Advarsel-grufulde fotos: Eksperter: Tortur-billeder er ægte

Vi advarer mod stærkt ubehagelige billeder i fotofeltet - Billeder af 11.000 torturerede lig kan ødelægge de kommende fredsforhandlinger

(Foto: Syrien-rapport)
(Foto: Syrien-rapport)

55.000 billeder af fanger, som er blevet systematisk tortureret og henrettet af Assad-regimet, er i dag blevet offentliggjort af både CNN og avisen The Guardian.

Hvis billederne er ægte, dokumenterer de omfattende massemord og krigsforbrydelser. Og det er de højest sandsynligt, vurderer dansk ekspert.

- Det kunne godt tænkes, at de var falske. Men der er en særlig grund til, at jeg tænker, de ikke er. Ser man på den rapport, der er kommet, så er det anerkendte retsmedicinere fra uafhængige institutter, der har foretaget undersøgelserne af ligene, siger Sune Haugsbølle, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

Central gruppe trækker sig fra fredskonference

- Det er heller ikke første gang, vi ser sådanne billeder, så billeder er i sig selv ikke overraskende. Det overraskende er omfanget. Det er 11.000 fra ét sted i Syrien, så det virkelige tal kan være langt større end det offentliggjorte, siger han til Ekstra Bladet.

Også afdelingschef og overlæge i Dansk Institut for Torturofre, Jens Modvig, mener, at billederne er ægte.

- Hvis det står til troende, og det kan jeg ikke se andet end, at det gør, er der 55.000 billeder af 11.000 lig, og det har været gennemgået af tre meget erfarne krigsforbryderdommere og tre retsmedicinere af højt niveau, siger Jens Modvig til Ritzau.

Sultet og kvalt
Billeder er formentligt smuglet ud af afhoppere fra Assad-regimet, og ofrene er angiveligt tusindvis af mennesker, der er forsvundet sporløst i landet. Den syriske regering i Damaskus afviser dog alle påstande om, at styret skulle stå bag krigsforbrydelserne.

Retsmedicineren Stuart Hamilton siger til BBC, at billederne er håndfaste beviser på, at fangerne blev sultet, og at mange bar tydelige ar fra at være bundet.

Fredskonference: FN trækker invitation til Iran tilbageRusland: Fejl at Iran ikke kommer med til Genève

- Der er et stort antal af dem, som er slået. Og et betydeligt mindretal, som tydeligvis er blevet kvalt, siger Stuart Hamilton.

Billederne lander midt i en turbulent proces om fredsforhandlinger, som begynder i feriebyen Montreux onsdag og fortsætter i Genève fredag. Fredsforhandlingerne har til mål at sætte en stopper for den tre år lange syriske konflikt, som har kostet over 100.000 menneskeliv, heraf mindst 11.000 børn, og fordrevet millioner fra landet.

Sabotage
- Et gæt ville være, at Qatar prøver at sabotere Genève-forhandlingerne. Den tanke kunne man godt få, især da rapporten med billederne angiveligt er støttet økonomisk af Qatar. Qatar er også støtte i den Syriske Nationale Koalition, siger Sune Haugsbølle.

Den Syriske Nationale Koalition ønsker at vælte Assad-regimet, men der er fortsat tvivl om, om de overhovedet dukker op til fredsforhandlingerne med Assad.

- For mig er det helt normalt at dræbe

- Derfor er der nok mange, som ikke tror, at det er et tilfælde, at de er lækket lige nu. Formålet med billederne kan være at underminere det syriske styre, og her må man sige, at billederne er ret håndfaste beviser. Assad-regimet fastholder, at de bekæmper terrorister – men det kan de jo ikke fastholde, hvis der er beviser for, at styret har begået massemord, siger han.

- Det gør Assad-styrets position så meget sværere. For hvorfor skal man forhandle med en massemorder? Det her kan være et forsøg på at svække regimets moralske position, siger Sune Haugsbølle.

Kan ødelægge fredsforhandlinger
Den langvarige syriske konflikt er vokset i kompleksitet, blandt andet fordi der er så mange koalitioner involveret i krigen. Billederne kan derfor være med til at ødelægge en i forvejen meget svær forhandling i Genève.

Civile bruges som missilskjold

- Stort set alle, der er med, er ikke indstillet på at forhandle en løsning, hvor regimet bliver siddende. Hvis der skal forhandles en løsning, så skal regimets støtter, Iran og Rusland, overtale regeringen til at gå af. Hvis Assad kunne fjernes, kunne man måske forhandle, siger Sune Haugsbølle.

- Jeg tror ikke, der kommer til at ske noget. Forhandlingerne er et desperat forsøg på at at lave diplomati. Men de folk, der er med, er ret få, og de er ikke repræsentative, fordi de ikke har carte blanche til at træffe beslutninger, siger han.

Etårig på flugt fra rædsler