Dansk udenrigsminister opfordrer til voldsstop i Ukraine

Martin Lidegaard (R) er bekymret over udviklingen i Ukraine og håber på en demokratisk løsning på konflikten

Voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Ukraines hovedstad, Kijev, har kostet flere mennesker livet og sendt hundreder på hospitalet med alvorlige kvæstelser.

Den udvikling tager Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) skarp afstand fra.

- Jeg er dybt foruroliget over den nye eskalering i Kijevs gader og fordømmer enhver brug af vold, udtaler han på ministeriets hjemmeside.

- Ethvert dødsfald er uacceptabelt, og jeg opfordrer på det kraftigste alle parter til øjeblikkeligt at stoppe voldsanvendelsen. Det er vigtigt, at alle parter, og ikke mindst myndighederne, tager ansvar i den nuværende situation, siger ministeren.

Indtil videre har volden kostet 25 mennesker livet, og blandt de dræbte er både demonstranter og politifolk.

Tirsdag stillede de ukrainske myndigheder demonstranterne et ultimatum om at forlade kamppladsen, men den metode bliver ikke bakket op af den danske minister.

- Tiden er ikke inde til at stille ultimatummer. Indførsel af undtagelsestilstand er ingen løsning. Der er kun en demokratisk løsning på den politiske krise. De politiske ledere må gå forrest i at genskabe tilliden, siger Martin Lidegaard.

EU-landenes udenrigsministre er med kort varsel blevet indkaldt til et møde om Ukraine. Mødet bliver holdt torsdag klokken 14 i Bruxelles, hvor Martin Lidegaard også vil være til stede.

Der er endnu ikke meldt noget offentligt ud om dagsordenen for mødet. Men både EU's udenrigschef, Catherine Ashton, kommissionsformand José Manuel Barroso og flere EU-lande har givet udtryk for, at EU må indføre sanktioner mod Ukraine.

Over 500 mennesker er inden for det seneste døgn blevet såret ved sammenstødene i Kijev, og 241 personer er ifølge nyhedsbureauet AFP kommet på hospitalet. Heriblandt 79 politibetjente og fem journalister.

Urolighederne i Kijev eskalerede voldsomt, da demonstranter tirsdag aften genbesatte byens rådhus. Kampklædt politi stormede protestlejrene på Uafhængighedspladsen, hvor demonstranter kastede brandbomber, skød med fyrværkeri og kastede sten mod politiet.