Kraftigt jordskælv ud for Chile udløser tsunami

Der er udsendt tsunamivarsel for Chile og Peru efter et voldsomt jordskælv på 8,2 ud for Chiles kyst - mindst fem døde

Jordskælvet ramte ca. 99 km. ud for Chiles kyst ved byen Iquique kl. ca. 8.46 lokaltid. (Googlemap)
Jordskælvet ramte ca. 99 km. ud for Chiles kyst ved byen Iquique kl. ca. 8.46 lokaltid. (Googlemap)

Kl. 07.04: Alle tsunamivarsler er nu afblæst

Kl. 06.21: Chilenske myndigheder melder om mindst fem døde

Kl. 05.39: Der er foreløbig meldt mindst to døde som følge af jordskælvet. Kun tre meldes pt. sårede ifølge flere medier. Ifølge Chiles indenrigsminister opretholdes tsunamivarslet i de næste seks timer.

Kl. 05.03: Tsunamivarsel for Ecuador er nu afblæst, men opretholdes for Chile og Peru. Indtil videre er der kun meldt op til ca. 2 meter høje bølger. Den første tsunamibølge ramte kysten ca. 45 min. efter jordskælvet.

Kl. 04.19: Mindst ni kraftige efterskælv i gang i kølvandet på jordskælvet ud for Chiles kyst.

----

Et voldsomt jordskælv med en styrke på 8,2 ramte natten til onsdag dansk tid i Stillehavet ud for Chiles kyst.

Skælvet har udløst en tsunami, der har ramt den nordlige del af Chile. Der er samtidig udsendt tsunamivarsler for hele den syd- og centralamerikanske vestkyst.

De amerikanske myndigheder har målt tsunamiens højde til cirka to meter.

Chiles myndigheder melder om en 'præventiv evakuering' af Chiles nordlige kyst, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Et jordskælv af denne af styrke har potentialet til at generere en destruktiv tsunami, der kan ramme kystlinjer nær epicentret inden for minutter og mere fjerntliggende kyster inden for timer, lød det fra Stillehavets tsunamivarslingscenter kort efter skælvet.

Også Hawaii er i risikozonen, lyder det. I så fald vil der gå flere timer, inden en tsunami når de amerikanske øer.

Skælvet, der ramte klokken 20:46 lokal tid, havde en dybde på 10 kilometer under havoverfladen og ramte omkring 99 kilometer nord for minebyen Iquique på Chiles nordlige kyst nær grænsen til Peru.

Der er registreret adskillige mindre efterskælv, og Chiles myndigheder siger, at der skulle være sket jordskred, der blokerer flere veje.

Iquique er vigtig for landets eksport af kobber, da havnebyen ligger tæt ved mange af Chiles kobberminer. Virksomhederne Codelco og BHP Billiton siger, at de ikke har hørt, at der skulle være sket skader på deres miner.

Chile er et af de lande, hvor der er mest seismisk aktivitet, og et stort jordskælv har været ventet i landets nordlige del, skriver nyhedsbureauet AFP.

I februar 2010 ødelagde et jordskælv på 8,8 adskillige byer i det centrale og sydlige Chile. Omkring 500 mennesker mistede livet.

Er du i Chile? Send os en mail på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)