Atomubåd søger døende signal fra MH370

Levetiden rinder ud for batterierne i den sorte boks, som var om bord på det forsvundne passagerfly MH370

Her ses atomubåden HMS Tireless på mission i Arktis i 2007. Lige nu leder ubåden efter flyet MH370 i det sydlige indiske ocean. (Foto: AP)
Her ses atomubåden HMS Tireless på mission i Arktis i 2007. Lige nu leder ubåden efter flyet MH370 i det sydlige indiske ocean. (Foto: AP)

Den desperate jagt på flyet MH370 og svarene på dets mystiske forsvinden er i disse timer intensiveret. Lige nu leder et multinationalt samarbejde bestående af 10 militærfly, fire civile fly, ni skibe og en britisk atomubåd i den sydlige del af det indiske ocean omkring 1700 kilometer fra den australske vestkyst.

- Der har ikke været nogen observationer af genstande i dag, oplyste de australske myndigheder natten til fredag.

<cutline_credit>Foto: Kamal Sellehuddin/ZUMA PRESS</cutline_credit> Tæt på Flystyrt i Malaysia - Derfor er de sorte bokse interessante

Alligevel understregede landets premierminister, at man ikke havde nogen intentioner om at give op.

Forsvundet i en måned
I morgen er det en måned siden at den malaysiske Boeing 777-eren forsvandt. Flyets forsvinden har været omgivet af mystik og manglende svar, men svarene kan formentligt findes i den sorte boks, som ifølge de malaysiske myndigheder befinder sig på bunden af havet.

Den sorte boks udsender såkaldte 'pings' - et signal, der skal hjælpe søgende med at lokalisere den. Nogle af skibene, som deltager i eftersøgningen, har specialudstyr, der skal opfange disse pings.

Men batteriernes levetid holder kun til i begyndelsen af næste uge, hvorefter en reel fysisk lokalisering er eneste mulighed. Dette er en ekstremt vanskelig proces. Selv om man finder vragdele fra flyet, kan den sorte boks sagtens være drevet flere hundrede kilometer væk. Der kan derfor gå flere år inden man finder flyet, og muligvis finder man aldrig den sorte boks.

Se også: 'Godnat' var ikke sidste ord fra fly

Forbrydelse
Onsdag oplyste politichefen i Malaysia, Khalid Abu Bakar, ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal, at man nu efterforsker flyets forsvinden som en forbrydelse. Hvad der ligger til grund for dette, vides endnu ikke.

Abu Bakar oplyste også, at man indtil videre har afhørt 170 mennesker i sagen.

Desuden har man gennemført et baggrundstjek af alle 227 passagerer, der var om bord på det forsvundne fly, hvorfor man nu har slået fast, at passagerne er renset for mistanke om alt fra terror til mentale problemer, der kunne lede flyet til at forsvinde.

De malaysiske myndigheder har udtalt, at man ikke forventer at finde overlevende.

Se også: Søn til dødsflyets kaptajn: Min far kaprede ikke flyet