Tysk stjernefotograf dræbt i Afghanistan

To kvindelige journalister blev ramt af skud i østlig provins i Afghanistan. Den ene er den verdenskendte krigsfotograf Anja Niedringhaus

Den prisvindende tyske fotograf Anja Niedringhaus er blevet dræbt i Afghanistan. (Foto: AP)
Den prisvindende tyske fotograf Anja Niedringhaus er blevet dræbt i Afghanistan. (Foto: AP)

Anja Niedringhaus, der er en velrespekteret krigsfotograf, er blevet skudt og dræbt af en mand forklædt som politimand i det østlige Afghanistan.

Hendes kollega, der den den canadiske journalist, Kathy Gannon overlevede, men er hårdt såret. Det oplyser en talsmand for politiet i provinsen Khost.

De to kvinder arbejdede for det amerikanske nyhedsbureau AP og var i Afghanistan for at dække lørdagens præsidentvalg.

Drabet skete, da de befandt sig i en afsides landsby ved grænsen til Pakistan, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Abdul Rsul Sayyaf har lovet at gøre Afghanistan til et land, der totalt er styret af sharia. Uanset om han bliver valgt, kan hans indllydelse vokse. (Foto: AP) Politik Præsident-kandidaten fra helvede

Anja Niedringhaus nåede kun at blive 48 år. De sidste tyve år har hun arbejdet som professionel fotograf og vundet flere priser.

Blandt andet vandt hun som den eneste kvindelige Associated Press fotograf en Pulitzer-pris for det bedste 'Breaking News'-foto i 2005. Billedet var fra Irakkrigen, som blot er en af de krige, Anja Niedringhaus har dækket gennem årene.

Efter World Trade Center-angrebet tog Anja Niedringhaus til Afghanistan, hvor hun i tre måneder dækkede Talibans fald. Meget af hendes arbejde er blevet udstillet. Blandt andet på Museum of Modern Art i Frankfurt.

I dele af Afghanistan har kvinder forbud mod overhovedet at forlade hjemmet, andre steder må det kun ske i selskab med mandlige familiemedlemmer. Dette er en klar overtrædelse af menneskerettighederne. (Foto: AP) Vagthund Afghanske kvinders bøn: Glem os ikke

Flere journalister døde i Afghanistan

Den 11. marts blev den svenske journalist Nils Horner skudt i Kabul.

Oprørsbevægelsen Taliban har svoret, at den vil gøre, hvad den kan, for at ødelægge valget.

Præsident Hamid Karzai, der har ledet Afghanistan i snart 13 år siden Talibans fald i 2001, er ifølge landets forfatning afskåret fra at stille op til endnu en periode som landets leder.

Se også: Før valg: Selvmordsbomber dræber fire betjente i Kabul

Blandt de otte kandidater til præsidentposten er der tre favoritter. Det er tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, medarbejder i Verdensbanken Zalmay Rassoul og tidligere finansminister Ashraf Ghani.

De tre spidskandidater beskrives alle som ideologisk moderate. Deres planer er at bekæmpe fattigdommen, og deres håb om at modernisere den afghanske økonomi er nogenlunde enslydende.

For at vinde valget skal kandidaten opnå mere end 50 procent af de gyldige stemmer. Hvis ikke det lykkes, skal de to kandidater, der får flest stemmer i første runde, ud i en anden valgrunde.

Du kan se nogle af Anja Niedringhaus' billeder her

1 af 4 Her er bilen, som Anja Niedringhaus sad i, da hun blev skudt og dræbt. (Foto: AP)
2 af 4 Den prisvindende tyske fotograf Anja Niedringhaus er blevet dræbt i Afghanistan. (Foto: AP)
3 af 4 Den canadiske journalist Kathy Gannon var sammen med Anja Niedringhaus, da de blev beskudt i det østlige Afghanistan. Hun overlevede, men er hårdt såret. (Foto: Anja Niedringhaus)
4 af 4 Den prisvindende tyske fotograf Anja Niedringhaus er blevet dræbt i Afghanistan. (Foto: AP)