General: Nato kan sende soldater til Østeuropa

Forsvarsalliance arbejder med planer for bedre sikring af grænser til Rusland

Nato-landene, deriblandt USA, kan komme til at sende soldater til Østeuropa som svar på Ruslands annektering af Krim, siger den vestlige alliances øverste militære leder.

General Philip Breedlove har fået til opgave at fremlægge en plan for, hvordan forsvarsalliancen skal sikre grænser til Rusland med Nato i ryggen.

Planen skal fremlægges senest tirsdag, skriver nyhedsbureauet AP.

Breedlove siger til nyhedsbureauet, at han ikke vil udelukke noget medlemsland fra at være involveret i projektet - heller ikke USA.

- Vi ser nu på en kombination af landstyrker og luftstyrker samt maritime kapaciteter, som vil være en tryghed for vore medlemslande i øst, siger han.

Nato har allerede styrket luftpatruljerne over Baltikum og gennemfører daglige overvågningsflyvninger over Polen og Rumænien.

Fire danske kampfly, som skal patruljere i luftrummet over Baltikum, skal være stationeret i Estland fra maj til august i år.

- Danmark deltager med fire F16-fly fra 1. maj til 31. august. Flyene skal patruljere over baltisk luftrum og får base i Estland, hvorfra de bliver del af den aktuelle Nato-mission i en række russiske naboland, skriver Forsvarsministeriet på dets hjemmeside.

Breedlove siger, at han allerede har fået tilstrækkeligt med løfter om maritime kapaciteter til, at der kan gennemføres en udvidet flådeøvelse senere i år.

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger, at situationen i det østlige Ukraine er stærkt bekymrende, og han opfordrer Rusland til trække sine styrker væk fra grænsen til nabolandet.

Fogh Rasmussen understregede på et møde i Paris i denne uge, at Rusland er nødt til at trække titusinder af soldater, der står opmarcheret ved Ukraines grænse, tilbage.

Advarslen fra Nato's generalsekretær kommer, efter prorussiske demonstranter de seneste to dage har indtaget lokale regeringsbygninger i det østlige Ukraine og meddelt, at områderne løsriver sig fra centralregeringen i Kijev.