Fly opfanger nyt signal fra dybet

Jagten på MH370: Nedkastede bøjer sænker mikrofoner i havet, og en af dem har måske fået bid

Et Orion-fly passerer over skibet Ocean Shield i søgeområdet 1600 km vest for Australien. (Polfoto)
Et Orion-fly passerer over skibet Ocean Shield i søgeområdet 1600 km vest for Australien. (Polfoto)

Et fly opfangede i dag torsdag et helt nyt signal fra dybet i det indsnævrede havområde i Det Indiske Ocean, hvor det forsvundne MH370 nu eftersøges på femte uge, oplyser BBC.

- De akustiske data vil blive analyseret i nat (torsdag aften dansk tid, red.), men der er mulighed for, at de kommer fra en menneskeskabt kilde, siger eftersøgningslederen Angus Houston, pensioneret luftmarskal fra det australske flyvevåben.

Tidligere har det australske flådefartøj Ocean Shield ved flere lejligheder sporet lyde, der med stor sikkerhed kom fra et flys sorte bokse.

Se også: Nye signaler fra forsvundet fly

Ocean Shield bruger en meget avanceret hydrofon fra den amerikanske flåde. Monteret i en gul finne slæbes lytteapparatet langsomt efter skibet i stor dybde.

Kapløb med tiden
Det nyeste signal er imidlertid opfanget af et Orion P-3 fly fra det australske flyvevåben og kommer fra en bøje i havet. Dem er der nedkastet adskillige af med faldskærm over området, hvor Ocean Shield gjorde sine opdagelser.

Hver bøje sænker en undervandsmikrofon ned på 300 meters dybde. Håbet er, at kryds-pejlinger af lyden fra flere mikrofoner vil gøre det muligt at finde en præcis position på havbunden 4500 meter nede, skriver AP.

Eftersøgningen er et kapløb med tiden. De sorte bokses batterier har kun en garanteret levetid på 30 dage. Denne tidsgrænse blev nået tirsdag - samme dag, som Ocean Shield gjorde sine seneste lydobservationer. Her var signalerne kortere og svagere i styrke end lydene, som blev opfanget i weekenden.

Se også: Ekspert om forsvundet fly: Der er lang vej igen

Kan være under slam
Udover de døende batterier kan også temperaturforskelle, saltholdighed og vandtrykket i havet påvirke lydbølgerne og gøre det svært at indkredse positionen, oplyser den amerikanske ekspert, flådekaptajnen Mark Matthews til AP.

Når et mere præcist sted er indkredset, vil den fjernstyrede undervandsbåd Bluefin-21 blive sendt ned for at scanne havbunden med sonar og kameraer. Problemet er, at både de sorte bokse og andre vragdele kan være sunket ned i slam.

Se også: Ubemandet ubåd er klar til at lede efter flyvrag

Ocean Shield opfangede sine signaler 1645 km nordvest for den australske by Perth.

Der er endnu ikke fundet vragdele i overfladen.